Жителите на "Северен" категорични: Паркът не трябва да се застроява
Жителите на "Северен" категорични: Паркът не трябва да се застроява / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
100966
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Пловдивчаните, бранейки от застрояване частния парк в район "Северен" в града, защитиха исканията си по време на днешното заседание на местния парламент. Около 50-на жители на квартала зад хотел „Санкт Петербург“ настояха пред съветниците и пред кмета Иван Тотев да се промени статута на въпросния терен с площ от 16 дка, за да може зеленото пространство да остане място за отдих и игра, както досега. Хората поискаха още Общината да включи парцела в инвестиционните си планове и да се започне неговото отнемане от собственика му Байрак Солам. 

В кулоарите на пловдивския общински съвет хората притиснаха с въпросите и исканията си градоначалника. Той обясни, че теренът може да бъде купен от Общината и за целта ще се направи оценка на имота. Тотев покани протестиращите в кабинета си, за да ги запознае с документацията за парцела и какви са  неговите отреждания.

Жителите на "Северен" категорични: Паркът не трябва да се застроява
Искра Койчева, Дарик Пловдив

Преди това председателят на сформирания Инициативен комитет за спасяването на парка Асен Костов изложи пред градските старейшини исканията на хората и показа подписка, подкрепена от над 1000 души за два дни.

Припомням, че парцелът зад хотел "Санкт Петербург" е изцяло частен от повече от 10 години. Теренът е препродаван няколко пъти. През 2006 година той е апортиран от общината в дружеството „Пълдинтур инвест“, чрез което Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел „Санкт Петербург“.  След това обаче „Пълдинтур инвест“ продава парцела на фирма "Парадайс гардън резидентс" със собственик Байрак Солам. Тотев вече заяви, че теренът може да бъде купен, но не за повече от малко над 1 милион лева, за колкото е продаден при последната сделка.

Жителите на "Северен" категорични: Паркът не трябва да се застроява
Искра Койчева, Дарик Пловдив

След поголовната сеч в парка, жителите на район „Северен“ излязоха на масов протест в неделя с искане теренът да не се застроява. Последва акция от страна на гражданите, в която те засадиха 40 нови дръвчета на мястото на изсечените.

Днес хората бяха категорични: Обявяваме война, ако паркът бъде застроен.