Пловдивчани окупират ОбС, не искат частния парк в града да бъде застроен
Пловдивчани окупират ОбС, не искат частния парк в града да бъде застроен / Фейсбук
Пловдивчани ще искат днес от местните съветници частният парк зад хотел „Санкт Петербург“ в града да не се застроява. Живеещите в района ще изложат исканията си пред местния парламент. Те ще настояват зеленото пространство да остане място за отдих и игра, дори и ако за това нужно Общината да закупи парцела.

Припомням, че кметът на Пловдив Иван Тотев вече заяви, че теренът може да бъде купен, но не за повече от 1 милион лева, за колкото е продаден при последната сделка. Градоначалникът коментира, че при въпросния казус за съжаление настоящата управа на града "сърба попарата“ на предходните кметувания. Имотът е изцяло частен от повече от 10 години. Теренът е препродаван няколко пъти. През 2006 година той е апортиран от общината в дружеството „Пълдинтур инвест“, чрез което Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел „Санкт Петербург“.  След това обаче „Пълдинтур инвест“ продава парцела на фирма "Парадайс гардън резидентс".

След поголовната сеч на парка, който е с площ от 16 дка, жители на район „Северен“ излязоха на протест в неделя с искане теренът да не се застроява. Последва акция от страна на гражданите, в която те засадиха 40 нови дръвчета на мястото на изсечените.

Зад исканията на хората застана и лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, коята внася питане до кмета как е извършена сделката, какво е фактическото предназначение на терена и какви действия ще бъдат предприети, за да  може това пространство да остане като зеленина.

Питане към Иван Тотев на днешната сесия на Общинския съвет внася и Пепа Деведжиева от Реформаторския блок. Тя настоява кметът да ѝ отговори на въпроса какво предвижда Общият устройствен план, по който в момента се работи, за този парк и какво е отреждането за частния терен – за озеленяване или за нещо друго.

Очаквайте подробности!