/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Репортаж на Искра Койчева
100956
Репортаж на Искра Койчева
  • Репортаж на Искра Койчева
Община Пловдив може да купи терена с парка зад хотел "Санкт Петербург" в града за 1 милион лева, за колкото парцелът с площ от 16 дка е продаден при последната сделка. Това съобщи по време на инспекцията на новия булевард „Северен“ кметът на Пловдив Иван Тотев, който даде ясно да се разбере, че от местната администрация няма да позволят да им извиват ръцете с искания за много по-висока цена.

40 нови дървета засадиха пловдивчани на мястото на изсечените в парка в "Северен" (СНИМКИ)

Той коментира, че при въпросния казус за съжаление настоящата управа на града "сърба попарата“ на предходните кметувания. Имотът е изцяло частен от 15 години насам. Теренът е препродаван няколко пъти. Той е апортиран от общината в дружеството„Пълдинтур инвест“ преди години, чрез което Георги Гергов получи контрол над Панаира, част от Стария град и редица други имоти, като този до хотел „Санкт Петербург“.

След това обаче „Пълдинтур инвест“ е продала парцела на фирмата "Парадайс гардън резидентс", собственикът на която обясни, че са искали да превърнат мястото в паркинг. Срещу поголовната сеч на терена жители на район „Северен“ излязоха на протест в неделя с искане паркът да не се застроява. Последва акция от страна на гражданите, в която те засадиха 40 нови дръвчета на мястото на изсечените.

Каназирева: Общината трябва да запази парка зад „Санкт Петербург“

Хората от района настояват парцелът да бъде изкупен от общината, за да остане парк
. Зад исканията им застана и лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева, коята внася питане до кмета как е извършена сделката, какво е фактическото предназначение на терена и какви действия ще бъдат предприети, за да  може това пространство да остане като зеленина.

Питане към Иван Тотев на сесията на Общинския съвет внася и Пепа Деведжиева от Реформаторския блок. Тя настоява кметът да ѝ отговори на въпроса какво предвижда Общият устройствен план, по който в момента се работи, за този парк и какво е отреждането за частния терен – за озеленяване или за нещо друго.

Очаква се жителите на района да присъстват на утрешната сесия на ОбС, за да изразят своите искания.