Над 1500 декара борова гора вече е изгоряла
Пожарът край Чепеларе е локализиран и ситуацията е по-спокойна, съобщиха от Община Чепеларе и Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян.

Над 1500 декара чер борова гора вече е изгоряла. Борбата с огъня ще продължи утре с действия  по гасене в централната зона на пожара. 

Няма опасност от разрастване на пожара към съседните села Хвойна и Студенец. Обстановката вече е под контрол, заяви Анелия Пискова от Община Чепеларе. 

Трети ден битка с огъня край Чепеларе: Пожарът е частично локализиран, унищожени са над 1000 дка гора (ВИДЕО)

На 5 места са разпределени 7 пожарни коли - 2 на славния път, 1 на местността „Бели дол“ - намираща се в посока село Студенец, 2 на м. „Буково“, 1 на м. „Овчарник“ и 1 в м. „ Под усое“.

Министерство на отбраната

В местността „Буково“ пожарът е локализиран, т.е. овладян така, че да не се разраства. Продължава работата на булдозерите, като вече има изграден над 2 км нов път.

Двата хеликоптера от авиобаза Крумово работят от 8:00 часа сутринта и разпръскват непрекъснато голямо количество вода върху горящата гора.

Над 14 часа борба с огъня над Чепеларе: Обявиха частично бедствено положение (СНИМКИ/ВИДЕО)

Това разказа от епицентъра на огнената стихуя зам.-кметът на Общината инж. Стоян Кузмов. Към мястото на пожара пътува и кметът Боран Хаджиев. Трети ден доброволци от всички краища на страната, новодошли обучени доброволци от градовете София и Пловдив и екипи на пожарната се борят с огъня.

По повод получени сигнали за проблеми със замърсения въздух заради огнената стихия, специалистите от РЗИ-Смолян препоръчват на хората да не стоят на открито, а при необходимост да ползват маски или навлажнени кърпи.

Община Чепеларе

Прозорците на помещенията да се държат затворени и да не се проветряват до отзвучаване на замърсяването. Особено внимателни да бъдат децата и хората с белодробни заболявания.

Вредните прахови частици от дим от горски пожар могат да проникнат през платнените маски, но все пак с някакво покритие на лицето и по-добре. Оптималният вариант е добре поставената маска - добре прилепнала с висока степен на филтрация.

В Горското стопанство в Хвойна се намира Оперативният щаб, към който могат да се насочват доброволците, за да бъдат разпределени. В сила е частично бедствено положение за селата Хвойна и Студенец.