Пожарът се разраства и не е овладян, като няма опасност за населените места в общината
Над 14 часа продължава гасенетето на големия пожар над Чепеларе. Обявено е частично бедствено положение на територията на община Чепeларе, отнасящо се за село Хвойна и село Студенец, съобщиха от Общината. Огънят е локализиран, но теренът е изключително труден. 

Горският пожар в борова гора край село Хвойна, на 28 август вдигна под тревога пет екипа от дирекцията в Смолян, съобщиха от пожарната в Пловдив.

Пожарна Пловдив

На помощ им се притекоха служители от местните горски стопанства, доброволци, както и два екипа огнеборци от Пловдив. Теренът е труднодостъпен и изключително сложен, което наложи да бъде използвана помощ и от ВВС - вертолет Кугър и Ми-17.

"Има места, на които пожарът все още не е локализиран заради труднодостъпния терен. Разчитаме на 8 горски стопанства, два хеликоптера, над 6 противопожарни автомобили, водоноски", заяви Стоян Кузмов, зам.-кмет на община Чепеларе. Наблизо обаче няма водоеми, като това затруднява хеликоптерите да зареждат вода, предава NOVA.

"Няма опасност за населените места Хвойна и Забърдо. Действащите огнища са 3, но не са върхови, пожарът е низов", допълни инж. Атанас Станков. Усилията на над 100 пожарникари, горски служители и доброволци са насочени към тях. 

По думите му огънят най-вероятно е тръгнал от незагасена цигара, изхвърлена от преминаващ автомобил по главния път Асеновград - Смолян. Полицията издирва човекът, причинил пожара, а прокуратурата започна разследване по случая. 

"От кола е хвърлен фас, от горната страна. Като барут е, всичко е изсъхнало, не е горяло от три-четири месеца. Дано да завали, иначе трудно ще се овладее", смята Галя Кирева.

Продължава борбата с огромния пожар край Чепеларе (СНИМКИ)

Водоснабдяването се извършва от Югово, микроязовири край Асеновград и от река Белишка над Лъки. Пожарът се е разпрострял на широк фронт и е обхванал площ от близо 500 декара борова гора.

Пожарна Пловдив

Условията за работа на наземните екипи и екипите във въздуха са трудни, поради гъстия дим. В екипите по въздух се включиха и двама служители от Пловдивската дирекция - Веселин Брадистилов и инспектор Иван Балабанов.

Пожарна Пловдив

Включвайки се в екипажа на летателните машини, те извършват разузнаване, следят развитието на пожара и координират действията на наземните екипи, като извършват преценка, насочват към направленията на гасене.





Тежка техника на Южноцентрално държавно предприятие осигурява достъпа до огнищата.  Към момента са пострадали близо 600 декара, предимно държавни гори.

Пожарът се разраства и не е овладян. Няма опасност за населените места в община Чепеларе Причината за огнената стихия е човешка небрежност - вероятно е хвърлен фас.




Община Чепеларе апелира доброволците, които желаят да помогнат в гасенето да се явят на 30 август в 8:00 часа пред Горското стопанство в село Хвойна. От там ще бъдат разпределени и насочвани с екипите на огнеборците от горските стопанства и противопожарна безопасност. 

Доброволците, които желаят да се включат в гасенето могат да се запишат на телефон: 0886/ 200-341.