Причината за огнената стихия е човешка небрежност - вероятно е хвърлен фас
Локализиран е големият горския пожар над чепеларското село Хвойна, но продължава борбата.

Южноцентрално държавно предприятие

В овладяването на огъня ще се включат 8 екипа от 8 горски стопанства от територията на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян и 2 верижни булдозера, екипи на пожарната и доброволци, съобщиха от предприятието.

Голям пожар избухна в труднодостъпна местност в Смолянско (СНИМКИ)

Осигурени са 2 цистерни с вода - 8 и 6 тонови за пожарните автомобила на терен. Гасенето на пожара се затруднява от изключително трудния и недостъпен терен.

Южноцентрално държавно предприятие

Южноцентрално държавно предприятие

През нощта екипи са дежурили в местността „Буково“ и в село Студенец.

Южноцентрално държавно предприятие

До момента са изгорели над 500 декара, предимно държавна гора. Усилията са да бъдат локализирани оставащите 3-4 огнища. Към момента няма опасност огънят да стигне до близките населени места.

Два хеликоптера AS 532 AL Cougar и Ми-17 с екипажи от 24-та авиобаза Крумово от състава на Военновъздушните сили се включиха в гасенето. Хеликоптерите излетяха малко след 09:00 часа като чрез тях се извършва гасене от въздуха. Водоснабдяването става от микроязовири край Асеновград и от река Белишка над град Лъки, допълниха от Министерство на отбраната.

Южноцентрално държавно предприятие

Над 600 декара е обхватът на пожара към момента. Локализацията е далече от село Студенец, по-близо е до село Хвойна, съобщиха от Община Чепеларе. Огнеборците са над 100 - служители и доброволци. Цистерните с вода правят курсове, за да подсигурят вода на терена. Вече има 3 цистерни, очаква се и 4-та да пристигне скоро.

Причината за пожара е човешка небрежност - вероятно е хвърлен фас. Заместник кметът на община Чепеларе - инж. Стоян Кузмов също е на терена, за да помага в гасенето.