/ Thinkstockphotos
Огнищата от Африканска чума по свинете в Смолянско на този етап остават пет, като последната чакана проба е отрицателна. Последната проба е взета отново от мъртъв глиган, открит в района на опашката на язовир „Въча“, край девинското село Михалково.

Започва изплащане на обезщетенията за умъртвените прасета

Всички положителни проби в региона са от мъртви прасета, които са открити в районите на доспатското село Змеица, Държавно ловно стопанство „Извора“-Девин, с. Михалково и две в района чепеларските села Забърдо и Проглед.

Нов случай на Африканска чума в Пловдивско

На този етап, няма нито една положителна проба от отстреляни диви прасета. Заради Африканската чума по свинете, бяха изклани и всички домашни прасета в региона, като инфектираните зони създадоха напрежение в местното население, относно снабдяването им с дърва за огрев през зимата.

Нови огнища на Африканска чума край Монтана, Пловдив и Разград

Напрежението до известна степен спадна, след като бе позволено на хората и горовладелските кооперации да извозват вече добитата дървесина от временните складове, при стриктно спазване на правилата за биосигурност.

След повторни проби: Африканска чума и в Пловдивско

За съжаление едно от огнищата на Африканска чума край девинското село Михалково създава проблеми на рибарите по язовир „Въча“. Собственици на прасета от така наречения „заден двор“ губят отпусканата от държавата компенсация от 300 лева, въпреки че са изклали животните си според указанията за превенция срещу Африканската чума.

3700 прасета са изклани заради чумата в Пазарджишко

Такива случаи вече има в някои пазарджишки села, по информация на кметове.
Изплащането на обезщетенията започна по план от началото на този месец, като по данни на Областната дирекция по храните в Пазарджик сумата, предназначена за дезинфекция на помещенията за свинете, са получили над 1000 стопани от 40 селища в региона.