В Плевен влизат в сила ограничения за движението на електрически скутери и тротинетки.

Те са факт, след като на свое заседание през август Общинският съвет прие промени в Наредба 3 за обществения ред при ползването на пътни превозни средства на територията на общината, съобщиха от общинската управа.

Забраняват движението на тротинетки в централната част на Плевен

През юни кметът Георг Спартански заяви, че регламентацията за движението на електрическите скутери е необходима заради зачестилите сигнали за инциденти не само в града, но и в страната. 

След като общинската администрация изготви предложения за изменения в Наредба 3, те бяха публикувани за обществено обсъждане. След това през август бяха предложени за разглеждане и в Общинския съвет.

Сред ограничителните мерки е максималната скорост на електрическите скутери и тротинетки да е до 25 км/час. Те няма да могат да се движат в Градската градина, площадите "Възраждане" и "Стефан Стамболов", по ул. "Васил Левски" - от площад "Възраждане" до площад "Свободата", пешеходните алеи на парк "Кайлъка", на детски и спортни площадки.

Този тип електрически превозни средства не трябва да се ползват от деца на възраст до 14 години, а тези от 14 до 16 г. ще могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура.

Всички водачи на електрически превозни средства до 18 години ще трябва да носят предпазна каска. Санкциите за нарушителите ще са в размер от 10 до 50 лева.
БТА