/ iStock
Забрана за движението на електрически тротинетки и скутери в централната пешеходна зона на Плевен предвиждат промени в Наредба 3 за обществения ред при ползването на пътни превозни средства на територията на Общината.

Ако промените бъдат приети, ограничението ще се отнася за Градската градина, площадите "Възраждане" и "Стефан Стамболов", по ул. "Васил Левски" - от площад "Възраждане" до площад "Свободата", пешеходните алеи на парк "Кайлъка", на детски и спортни площадки. 

В началото на седмицата кметът Георг Спартански каза, че се обсъждат ограничителни мерки за движението на този вид пътни превозни средства, тъй като зачестяват сигналите за инциденти с тях и се търсят варианти за регламентация на местно ниво. 

Сред мотивите за прилагане на ограничителните мерки се посочва масовото навлизане и използване на индивидуалните електрически превозни средства (ИЕПС) в бита и сравнително новата и недостатъчно разгласена нормативна уредба.  

С промените в общинската наредба се предвижда да бъде забранено ползването на електрически тротинетки от деца под 14-годишна възраст, а тези от 14 до 16 г. да могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура. 

Максималната скорост за движение на ИЕПС в Община Плевен да бъде 15 км/ч, се посочва още в предложението на общинската администрация. Всички водачи на електрически превозни средства до 18 години трябва да носят предпазна каска. Регламентирано е също така по кои пътища и улици могат да се движат ИЕПС, а водачите им да не използват мобилни телефони при управлението им, да не превозват други хора.

Предвидени са и санкции за нарушителите от 10 до 50 лв. 
 
БТА