Емили Йорданова, популярна като трансмомиче, което активно се бори за правата на ЛГБТИ хората в България е карала тротинетката по магистрала "Хемус" с над 100 км/ч.

Оказва се, че Емили защитава и друга кауза - за повече права на хората, които ползват електрически тротинетки, съобщи БНТ.

 

Емили иска да се създаде закон за по-мощните тротинетки, които вдигат над 50 км/ч, така, че те да могат да се движат в основната пътна мрежа и да е задължително да се носят предпазни средства. Законът в момента обаче е ясен - водачите на тротинетки не трябва да се движат по магистралите и да се движат с висока скорост.

Момиче разви 120 км/ч с тротинетка във Варна (ВИДЕО)

Санкцията, която в момента може да бъде наложена на Емили е до 50 лв. глоба - това е предвидено в Закона за движение по пътищата.

 

"Aз карам внимателно, спазвам нужната дистанция от автомобилите и изпреварвам винаги в лява лента, както е по закон! Никога не се шмугвам между колите, както го правят някои мотористи или пияни и дрогирани шофьори! Трябва да се измисли закон за регистрация на мощните електрически тротинетки като МПС!", категорична е тя.
 


Законът за движение по пътищата в момента гласи - забранено е водачите на тротинетки да се движат по пътища, на които максимално разрешената скорост е над 50 км/ч. Самите те нямат право да развиват скорост, по-висока от 25 км в час.

С карането на тротинетка по магистрала, Емили обясни, че се застъпва за нови законови правила, които да позволят на по-мощните тротинетки да се движат в основната пътна мрежа. Настоява и за задължително носене на каска, очила, каколенти, светоотразителна жилетка.