Временни ограничения, свързани с движението на електрически скутери и тротинетки в Плевен, ще бъдат обсъдени по идея на кмета на Общината Георг Спартански. Това свое намерение той коментира пред журналисти по повод зачестилите сигнали не само в Плевен и в страната, за инциденти с електрически скутери, както и разпространените в социалните мрежи видеа с движещи се със скоростта на автомобилите такива пътни превозни средства по главни пътища и магистрали.

"На държавно ниво няма регулация за използването на тези превозни средства, а все повече те се увеличават в цяла България. Развиват сериозни скорости, карат се по натоварени улици и булеварди, по пешеходните зони, някои от тях са потенциално опасни за малките деца и за възрастните хора", обясни кметът. Според него проблем при този вид електрически превозни средства е, че не малка част от тях се управляват от малолетни и непълнолетни. 

Спартански подчерта, че въпреки липсата на централна регламентация, трябва да бъдат потърсени на местно ниво варианти за разрешаване на този казус. Кметът добави, че ще се обсъдят начини за налагане на ограничителни мерки при движението на електрическите скутери и тротинетки чрез решение на Общинския съвет. 

"Тук е и апелът ми към централната власт – проблеми имаме достатъчно много като войни, пандемии и кризи от всякакъв характер, но не по-маловажно е да се регламентират такива нововъзникнали обществени отношения, които бързо намират развитие и при липсата на регламентация се получава хаос", каза Спартански.

Той добави, че дори е отхвърлил предложение на фирма, която е искала да дава под наем електрически скутери в Плевен. 
БТА