/ iStock/Getty Images
В Плевен се обсъжда въвеждане на забрана за приготвяне на зимнина и ползване на барбекю на открито.

Тя може да стане факт, след като бъдат приети промени в Наредба 5 на Общинския съвет в Плевен за пожарната безопасност на територията на общината. Предложението вече е публикувано на интернет страницата на общинската управа за обществено обсъждане. 

Община Плевен трябва да избере превозвачи за десет автобусни линии

"Никой няма нищо против традиционното приготвяне на зимнина от плодове и зеленчуци, както и на месни консерви, но за тази цел това трябва да е на село или в апартамента. Не може да става в междублоковите пространства при никакво съобразяване с пушека и шума. Това не може да бъде повече толерирано", коментира по този повод кметът на община Плевен Георг Спартански. 

В предложените промени в наредбата се предвижда да бъде забранено "приготвянето на храна или зимнина чрез технически устройства (скари, барбекюта и други подобни), както и чрез използване на огън от дърва или въглища в открити междублокови пространства, по улици, паркове, градини и други обществени места".

В мотивите към предложението се посочва, че са чести конфликтите на битова основа във връзка с паленето на скари и самоделни барбекюта, както и на огън, което освен че създава предпоставки за пожари и увреждане на сгради и имущества в съседство, влошава качеството на атмосферния въздух.

Предложението за промяна в Наредба 5 предстои да бъде разгледано на сесията на Общинския съвет през септември.
БТА