/ БТА
Водната каскада, фонтаните и водните огледала в Плевен ще бъдат временно спрени. Причината е продължителното засушаване, което е довело до значителното намаляване на подаваните водни количества от водоснабдителната група "Черни Осъм". Това се посочва в оповестено писмо от "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) ЕООД - Плевен, до кмета на общината Георг Спартански. 

От него става известно, че дружеството няма възможност да осигурява водните количества за функционирането на водните обекти.  

Лятна атракция: Водна каскада в центъра на Плевен (СНИМКИ)

"От май досега, три месеца, въпреки всичко тя (б.а. - водната каскада) работеше нонстоп, осигурявахме на гражданите и гостите красота и прохлада, независимо от цената. Е, с природата не можем да се борим", коментира Спартански. 

Спирането на каскадата ще е факт от утре, уточниха пред БТА от Общината.

Водната каскада е една от емблемите на Плевен. Тя е изградена през 80-те години на миналия век на площ от около 10 декара. Десетки фонтани, водопади, струйници, басейни и водни огледала, сред които са разположени скулптури от известни български майстори, свързват двата основни площада на Плевен – "Възраждане", с храма-мавзолей, който носи името на Св. Георги Победоносец, покровителят на Плевен, и най-стария в местната история градски площад "Свободата", където днес се издига монументът, посветен на героите от Девета пехотна плевенска дивизия. 

Водната каскада е особено привлекателна вечер, когато грейва в разноцветни светлини. Стотици прожектори нощем сменят в ритъм цветовете си, което създава красива феерия от играта на водата със светлината. 
БТА