Санкциите за нарушителите ще са в размер от 10 до 50 лева
В Плевен се забранява движението на електрически тротинетки и скутери в централната градска част и в парка "Кайлъка".

Ограничението се въвежда, след като на свое заседание Общинският съвет (ОбС) прие промени в Наредба 3 за обществения ред при ползването на пътни превозни средства на територията на общината. 

За обществено обсъждане бяха предложени изменения в Наредба 3, които бяха публикувани на интернет страницата на общината. След това те бяха дебатирани и на заседания на постоянните комисии към ОбС.

Обсъждат забрана за ползване на барбекю и приготвяне на зимнина на открито в Плевен

Единствената корекция от предложението на общинската администрация за промяна в наредбата съветниците направиха за ограничителната скорост на движение на електрическите тротинетки. Предложението бе за максимална скорост от 15 км/час, но бе гласувано тя да е до 25 км/час. 

Електрически скутери и тротинетки няма да могат да се движат в Градската градина, площадите "Възраждане" и "Стефан Стамболов", по ул. "Васил Левски" - от площад "Възраждане" до площад "Свободата", пешеходните алеи на парк "Кайлъка", на детски и спортни площадки.

Този тип електрически превозни средства ще бъдат забранени за ползване от деца на възраст до 14 години, а тези от 14 до 16 г. ще могат да ги управляват само по велосипедната инфраструктура. 

Всички водачи на електрически превозни средства до 18 години ще трябва да носят предпазна каска. С приетите правила се регламентира по кои пътища и улици могат да се движат електрическите тротинетки, водачите им да не използват мобилни телефони при управлението им, да не превозват други хора и т.н.

Санкциите за нарушителите ще са в размер от 10 до 50 лева. Сесията на Общинския съвет на Плевен се провежда в конферентната зала на сграда "Гена Димитрова" при дневен ред от общо 39 точки. 
БТА