Кръгла маса образование
Кръгла маса образование / Община Габрово

В Габрово се проведе регионална кръгла маса на тема „Съвременни практики за нравствено и патриотично възпитание“. Форумът е под патронажа на кмета на Община Габрово Таня Христова и началника на РУО – Габрово Георги Маринов и се организира от Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители.

Областният управител Невена Петкова направи приветствие към участниците във форума като подчерта безспорно важността на темата. Според нея няма как да се говори за нравствено образование без патриотичното и обратно, защото това са две теми, които са взаимосвързани.

„Основните фактори на възпитание са обща задача на семейството, училището, културни институции, средствата за масова комуникация, средата като цяло“ – счита Петкова.

В обръщението си тя обърна особено внимание на ролята на семейството в този процес, независимо, че от известно време насам за възпитанието на децата отговорността се възлага на училището като институция.

„Иска ми се в центъра на всичко това да стои личният пример на всеки един от нас – родители, учители, приятели, колеги, дори и на непознатите около нас.“ – подчерта областният управител и допълни, че подобното привлича подобното и „ако искаме нравствени и патриотично възпитани деца – ние самите трябва да сме такива“.

По време на форума бяха представени добри практики и дейности реализирани от образователни и културни институции по темите: „Взаимодействие между училището и семейството като средство за възпитание“, „Патриотичното възпитание в забавно краезнание“; „България и бащин край“; „Патриотичното възпитание и приобщаването към българския фолклор“; „Съвременен прочит на българския фолклор по проект „Живият пламък“; „За България с любов“; „Ние живеем за нашите потомци“ и проектът на фотографа Радослав Първанов „Аз съм българка“.