/ Дарик Добрич
В област Добрич няма случай на африканска чума по свинете, заяви на среща в областната управа д-р Борислав Каменов – шеф на областната дирекция на БАБХ. Той поясни, че до дирекцията е подаден един сигнал от Дуранкулак за съмнение за заболяването. Взети са две проби, но те са отрицателни, се разбра на срещата.

В момента в областта върви преброяване на прасетата в дворовете на хората. Установени са 1736 животни в 853 стопанства. Голяма част от прасетата в т.н. „заден двор” са нерегистрирани и при евентуална епидемия няма да получат обезщетения, посочи д-р Каменов. Освен това при тях опасността от заразяване е по-голяма, защото се хранят с кухненски отпадъци, които могат да бъдат преносители на болестта.

БАБХ разпространи правила за неразпространение на африканската чума по свинете

8 са големите промишлени ферми за отглеждане на свине в област Добрич. Пет от тях са в община Генерал Тошево, а три – в община Добричка, в селата Козлодуйци, Карапелит и Ловчанци. Най-голяма е свинефермата в Козлодуйци с 50 000 животни.  

Областният управител Красимир Кирилов представи пред кметове от областта и представители на заинтересовани институции правила, разписани от БАБХ, за неразпространение на африканската чума по свинете.

Той разпореди на кметовете да набележат площадки за загробване на умъртвени животни в случай на епидемия. Кирилов увери, че институциите ще съдействат за обособяването на такива терени.