Министърът на земеделието Румен Порожанов
Министърът на земеделието Румен Порожанов / БГНЕС, архив
Няма второ огнище на африканска чума у нас
98691
Няма второ огнище на африканска чума у нас
  • Няма второ огнище на африканска чума у нас
Няма второ огнище на африканска чума у нас. Това съобщи в ефира на Дарик министърът на земеделието Румен Порожанов. Той подчерта, че пробите от съседното село на огнището на заразата са показали отрицателен резултат.
 
Ветеринарните власти призовават стопаните в пограничните с Румъния села да регистрират животните си.
 
Стопаните в пограничните райони колят прасетата и затварят в буркани

Порожанов обясни пред Дарик: "Знаете, че първото огнище беше открито в село Тутраканци, Провадия. Взехме първите проби в 3-километровата зона, в която е село Бозвелийско. Днес в по-късните следобедни часове излязоха резултатите, няма положителни проби за африканска чума от тези, които са взети в Бозвелийско".
 
Министърът похвали предприетите мерки срещу разпространението на африканска чума по свинете: "Това, което Българската агенция по безопасност на храните (БАХБ) и останалите органи предприеха в Тутраканци, незабавно още при установяването на положителните проби - да се пристъпи към евтаназия на животните, да се блокира районът, да се направи незабавна дезинфекция впоследствие, което приключи преди два-три дни".

Правила за неразпространение на африканската чума по свинете
 
Румен Порожанов изрази надежда и в рамките на 10-километровата зона, около село Тутраканци, където продължават с пробите, "да има подобни резултати, както в Бозвелийско".

Чуйте в прикачения звуков файл цялото интервю със земеделския министър Румен Порожанов