Обновиха пространството около фара и читалището в Шабла
Обновиха пространството около фара и читалището в Шабла / shabla.info

В деня на честването на 45-годишнината от обявяването на Шабла за град ще бъдат официално открити и осветени два обновени обекта. Те са реализирани с европейски средства.

В 16.00 ч. утре ще бъде прерязана лентата на благоустроеното пространство в рибарско селище „Кария". Там е оформен малък парк с алеи и 4 места за спиране на автомобили. Покрай алеите са поставени пейки, малки пластики и други експонати. Създаден е кът за отдих с градина с растителност, характерна за района. Гостите ще могат да се насладят на гледка към морето и най-стария фар на Българското Черноморие и ще имат възможността да наблюдават дейността на рибарите. Монтирани са 4 павилиона, където ще могат да се разгледат рибарски принадлежности и предмети от бита на местното население от местния Исторически музей. Мястото е осветено нощем, тъй като в непосредствена близост до обекта се намират археологически разкопки.

Целта е обектът да се превърне в атракция, която ще бъде включена в туристически маршрути. Той е реализиран по проект на Местната инициативна рибарска група „Шабла - Каварна - Балчик " по мярка „Защита на околната среда в рибарските области, с цел запазване на тяхната привлекателност, обновяване и развитие на крайбрежните рибарски селища и съхранение и развитие на природното и архитектурно наследство". Стойността на дейностите е над 240 000 лева. През декември 2013 г. проектът получи втора награда в традиционния конкурс „Златна рибка", проведен с подкрепата на Министерство на земеделието и храните и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури.

Малко по-късно през деня ще бъде открито и обновеното читалище "Зора" в центъра на Шабла. В него са приложени енергийно ефективни мерки с финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Извършени са топлинна изолация на външните стени и покрива; поставяне на нови керемиди; подмяна на дограмата. Пред читалището е подменена настилката на площада. Стойност на проекта е 339 698 лева.