/ ДКТ
На поредна премиера канят от Държавен куклен театър „Дора Габе“. Постановката е „Момче и вятър“ по едноименната българска народна приказка.

ДКТ „Дора Габе“ представя „Неродена мома“ на фестивал в Анкара

Режисурата е на Леонард Капон, който често гостува на добричка сцена. Сценографията също е негово дело, като изработката на куклите и декорите е на Елисавета Качулева и Димитър Митев. В спектакъла ролите са поверени на трима души – Мира Демирева, Мила Боянова и Румен Куртев.
 
Премиерата е на 22 април, от 18.00 часа. Приказката „Момче и вятър“ е поставяна на добричка сцена преди 35 години, спомня си Петър Петков – директор на Кукления театър. Тогава това била първата му изява като млад актьор.

Прилики обаче между тогавашното и сегашното представление почти няма. Декорът е бил тежък и обемен, а сега е олекотен, коренно различна е визията и на куклите. Участвали са 7-8 актьори, а сега са само трима.

Момче и вятър
ДКТ

Режисьорът Леонард Капон също има стара връзка с този сюжет - той се е паднал като задача на изпита му във ВИТИЗ преди 38 години. „Дълги години не съм посягал към приказката, защото не съм виждал в нея поуките, които сега, като човек на възраст, проумявам. Намерих полезното, което не е написано“, сподели режисьорът преди премиерата.

Премиера на мюзикъла "Кастинг"

Според него, основното, на което спектакълът ще научи децата, са доброта и споделяне с другите на нещата, които притежават. "Много важен персонаж е вятърът, който забърква ситуациите, но се радва, че момчето на се отказва да се бори по един тих начин за истината и справедливостта", казва Капон.
 
Режисьорът сподели още, че този път малко изневерява на стила си и не е преобърнал класическата народна приказка, която поставя, в опит да я осъвремени. Куклите обаче са модерни и наподобяват героите на анимационните филми, които децата гледат, за да стигне до тях по-лесно посланието.

Те са облечени не толкова строго в стилистиката на народните носии, а музиката е фолклор, но модерен и се състои само от перкусии, каза режисьорът.