/ Дарик Добрич
Осигурено е  държавно финансиране за археологически проучвания през това лято в три обекта в регион Добрич - за античната крепост  Залдапа край село Абрит в община Крушари, античната крепост Кария край Шабла и за ранновизантийската крепост Палматис край тервелското село Оногур. Това съобщи за Дарик директорът на Регионалния исторически музей в Добрич Добри Добрев.

Музеят в Добрич - пътуване през времето (СНИМКИ)

В проучванията на Залдапа ще се включат български, френски и канадски археолози. Около 40 хил.лева е външното финансиране на разкопките, допълнително е осигурено държавно финансиране в размер на 20 хил.лв. и 10 хил.лв. от Община Крушари.

За разкопките на крепостта Палматис край с.Оногур са осигурени 12 хил. лв. от Министерство на културата, а Община Тервел е дарила 16 хил.лева. За изучаването на крепостта Кария край Шабла тази година е предвидена държавна субсидия от 15 хил.лева, а общината ще помага с логистика, информира още Добрев. Археолозите се надяват през следващите 2-3 сезона проучванията в Шабла  да бъдат финализирани.

Шабла е домакин на научна конференция, посветена на историята, забележителностите и културата на региона

Продължават иманярските набези в региона, призна директорът на РИМ. По думите му, край морето се наблюдават по-малко инциденти с иманяри, докато във вътрешността на областта - в Тервелско и Крушарско има сериозни посегателства върху селища и некрополи.