/ Дарик Добрич
Регионален исторически музей-Добрич отбелязва 65 години от своето основаване с богата изложба, озаглавена „Пътуване през времето“ – в сградата в градски парк „Св. Георги“, представяща най-ценното от различните отдели, както и богат снимков материал за екипа и дейността на институцията през годините.
 
Според директора Добри Добрев, разлика между работата на музейните специалисти преди и сега качествено няма, освен в размера на финансирането. В недалечното минало работата на археологически разкопки е била възлагана на десетки души и е можела да приключи за дни, докато сега се проточва с месеци.

В музея понастоящем има 30 специалисти. Хората работят с отдаденост, иначе не е възможно в тази професия, където няма сериозен материален стимул, отбелязва директорът.

Из изложбата в Регионалния исторически музей
Дарик Добрич

Добричкият музей има 200 000 инвентарни единици във фонда, а в постоянни експозиции са показани едва няколко хиляди. Сред най-ценните притежания са колекциите с вещи и документи на писателите Йордан Йовков и Дора Габе, актрисата Адриана Будевска; запазените архиви и експонати по Добруджанския въпрос; находките от Дуранкулак, според директора.

Из изложбата в Регионалния исторически музей
Дарик Добрич

Институцията е разположена на няколко места – сградата в парка, където е открита първата експозиционна площ; къща и дом-паметник Йордан Йовков, етнографска къща, военно гробище и др. Може би било добре, както се говори от години, да има обединителна площ за музея, където да има по малко от всички отдели (както е в момента в изложбата в парка), коментира Добрев. Според него, обаче всички настоящи обекти на музея трябва да продължат да работят, защото са уникални и без тях не може.
 
През настоящата година, археолозите продължават работа по разкопките на три важни обекта в Добричко – Залдапа, Палматис и Кария. За тях се получава държавно финансиране и подкрепа от общините, на чиято територия се намират – Крушари, Тервел и Шабла. Освен това Добрев се надява през лятото да започне дългоочакваният ремонт на родната къща на Адриана Будевска в Добрич.

Из изложбата в Регионалния исторически музей
Дарик Добрич

Из изложбата в Регионалния исторически музей
Дарик Добрич

Из изложбата в Регионалния исторически музей
Дарик Добрич

Из изложбата в Регионалния исторически музей
Дарик Добрич

 
По повод 65-годишнината е издаден „Юбилеен лист“, който проследява накратко основните етапи в развитието, припомня приноса на първите уредници и научни работници, акцентира върху интересни музейни колекции, фокусира вниманието върху успешния диалог с разнородните публики, представя най-значимите постижения на добричкия музей от изминалия период.

В него има статии от няколко представители на екипа – Магдалена Трифонова, Надежда Иванова, Кремена Митева, Цветолин Недков, Стоян Нонев. Има и секция „Другите за нас“, където се публикуват поздравления и мнения за работата на музея.