Музеят в Добрич създава дигитален исторически архив
Музеят в Добрич създава дигитален исторически архив / Дарик Добрич

В навечерието на 11 май - празника на славянските първоучители Св. Св. Кирил и Методий Регионалният исторически музей в Добрич започва нова инициатива. На страницата на музея в Интернет ще бъде създадена секция „Исторически архив”. В нея музейните специалисти ще качват дигитално обработени архивни единици от фондовете на институцията. Всички материали – карти, книги, снимки, атласи и др. ще бъдат свободни за достъп и сваляне.

Първият артефакт, който РИМ - Добрич ще подари на всички българи е едно учебно помагало от 1933 година. То представя нагледно българската история от 681 г. до 1919 г. чрез 8 исторически карти, 55 портрета на български царе, революционери и просветители и 9 илюстрации от старите български столици.

Всички материали, които ще се качват ще бъдат с възможно най-висока резолюция и предварително подготвени за печат. Екипът на музея се надява, че споделянето на редки и единични екземпляри от нашата история ще повиши интереса към миналото на българския народ.

Следващите предвидени за качване материали са „Преселването на северно добруджанските българи през 1940 г.” от Асен Кимилев, изд. в София 1941 г. и „La Dobrogea (Dobroudja)” от N. P. Comnene, изд. в Париж, 1918 г.

Каченото образователно помагало може да се види на страницата на добричкия музей
http://www.dobrichmuseum.bg/index.php/en/28-news/108-istoricheski-arhiv