Богата програма за Нощта на музеите готви добричкият исторически музей
Богата програма за Нощта на музеите готви добричкият исторически музей / РИМ - Добрич

За поредна година Регионалният исторически музей - Добрич ще се включи с богата програма в европейската инициатива „Нощ на музеите", чието дванадесето издание предстои да бъде отбелязано на 21 май.

Акцент в проявите, подготвяни от добричкия музей, е гостуваща холографска изложба на Института по оптически материали и технологии при БАН. След София и Велико Търново, Добрич ще бъде третият български град, който ще е домакин на подобна изява. Експозицията представя над 30 отражателни холограми на изключителни музейни ценности, емблематични реликви, артефакти, свързани с нашето културно-историческо наследство като Панагюрското и Рогозенското съкровище, Самуиловата крепост, Перперикон, лични вещи на Васил Левски и др. Създаването на обемни холографски копия на музейни експонати, произведения на изкуството и други реликви е едно от първите практически приложения на изобразителната холография. Представените триизмерни изображения са записвани посредством лазери върху свръхдребнозърнеста сребърнохалогенидна емулсия с големина на зърно от порядъка на 10 нанометра и възстановяват пълната информация за заснетия реален обект. Чрез холографските копия изключително ценните експонати, съхранявани в различни музеи в страната, ще станат достъпни за добричката общественост.

Богата програма за Нощта на музеите готви добричкият исторически музей
netinfo

Експозицията „Холографията - ефектът на оригинала" ще бъде открита на 21 май /събота/ от 17.30 часа в музея в градски парк „Свети Георги". След това на същото място ще започне музикална програма с Арт-център „Палитра" и Студио „Сарандев" - до 20.00 ч. Музеят предлага още в програмата си и моноспектакъл „Изповед за греховната любов на Зографа Захарий" - гостуване на ДКТ „Васил Друмев" - Шумен, и филм на Христо Мишков „Просфорите на Атон" - тези събития са в зала „Възраждане", която се намира в сградата на Художествена галерия - от 18.30 ч.

В програмата за Нощта на музеите влизат и две изложби, които ще бъдат подредени преди 21 май. На 18 май от 17.30 ч. в зала „Възраждане" ще бъде открита експозиция „Жилище Божие, дом човешки", а на 20 май - в Дом-паметник „Йордан Йовков" от 17.30 ч. ще се открие изложба „Вазов и Сопот" - от къщата-музей на писателя.