/ iStock/Getty Images
Апарат за слухов скрийнинг на новородни дари "Ротари клуб" на Отделението по неонатология в болницата в Добрич.

"Уредът е от последно поколение и се използва за откриване и на най-малките слухови дефекти при бебета на няколко дни", обясни директорът на лечебното заведение д-р Георги Желязков.

"Така лекарите могат да вземат навременни мерки за отстраняване на проблема, за да протича нормално нервно-психичното развитие на детето", каза още той.

МБАЛ-Добрич ще получи като дарение неонатален транспортен респиратор

"Загубата на слух при бебета е относително рядко състояние, което засяга от едно до три на 1000 живородени", обясни д-р Йовка Тихонова, завеждащ Отделението по неонатология.

"Ако все пак бъде открито увреждане, важно е до третия месец да се установят степента и причината за него, за да може лечението да приключи през първата година от живота на пациента", допълни тя.  

Успяхме в рамките на две седмици да организираме събирането на средства за апарата. Неговата стойност е 6800 лева и включва принтер за печатане на резултатите, каза президентът на "Ротари клуб" в Добрич Красимир Мецов.

Детското и майчиното здраве са много важни за нашата организация и въобще за Rotary International.  Първият апарат за неонатален слухов скрийнинг е дарен на болницата в Добрич през 2015 г. от кампанията „Българската коледа“.
БТА