/ iStock/Getty Images
Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич спасиха живота на 12-годишно момче с масивен инсулт, съобщават от здравното заведение.

Малкият Христо постъпва в болницата на 14 ноември в критично състояние - с епилептични гърчове, които лекарите трудно успяват да овладеят. След обстойни прегледи става ясно, че пациентът е с масивен инсулт и придружаващи хронични здравословни проблеми.

От МБАЛ-Добрич добавят, че ден след приемането и след множество молби, лекарският екип е консултиран от консултанта по педиатрия за Североизточна България проф. Близнакова. Тогава състоянието на детето все още е стабилно, но три дни по-късно то изпада в кома.

Храни се чрез сонда и венозни вливания около седмица. Единствените му жизнени функции са дишане и сърдечен ритъм.

Началникът на педиатричното отделение, д-р Йовчо Йовев, казва че в цялата си практика никога не се е сблъсквал с толкова тежък инсулт при дете. Според него, ако това се случи на възрастен човек, изходът би бил летален.

Случаят е предизвикателство за лекарите в отделението, тъй като никой от тях не е лекувал инсулт при дете.

Д-р Йовев изказва благодарност към своите колеги д-р Янакиева, д-р Цацова, д-р Радева, д-р Желязкова, д-р Николова и д-р Ахмедов, които вече над месец се грижат за момчето.

Детето вече говори и опитва да движи лявата половина от тялото си, която доскоро е била напълно парализирана. Възстановяването на младия пациент обаче ще е дълго и вероятно не на 100 %, опасява се д-р Йовев.

Необходимата на момчето рехабилитация ще бъде осигурена от Центъра за настаняване на деца от семеен тип в Добрич, за да може то да продължава да получава специализирани медицински грижи.
БТА