/ iStock/Getty Images
Той е от най-ново поколение ще осигури възможност за адекватното транспортиране на рискови новородени и недоносени дечица
В навечерието на най-светлите християнски празници „МБАЛ-Добрич“ АД ще получи като дарение неонатален транспортен респиратор, съобщиха от лечебното заведение.

За над 110 000 лв. са ремонтирани лекарски кабинети в Община Добричка

Апаратът е осигурен от благотворителната инициатива Българската Коледа, която е под егидата на президента Румен Радев. „Чувстваме се изключително горди, че здравното заведение в Добрич беше избрано за подпомагане сред десетки други в страната“, споделя директорът му д-р Георги Желязков.

„Огромно щастие за болницата и по-специално за Отделението по неонатология е да получим този апарат точно за Коледа. Всяка година болницата ни кандидатства според необходимостта си, но до момента подаръците не са били толкова големи“, посочи д-р Желязков.

Кандидатите за помощ от Българската Коледа са били над 65 здравни заведения от цялата страна, като най-голямата болница в област Добрич е сред одобрените около 25, което е огромно признание.

Транспортният неонатален респиратор от най-ново поколение ще осигури възможност за адекватното транспортиране на рискови новородени и недоносени дечица, по думите на началника на Отделението по неонатология към „МБАЛ-Добрич“ АД д-р Йовка Тихонова.

Увеличават COVID леглата в Добрич

„Този респиратор изключително много ще улесни нашата работа и ще предоставим възможно най-добрите щадящи условия при превозването на недоносените бебета или пък новородените с лоши витални показатели“, категорична е д-р Тихонова.

Цената на този транспортен респиратор е над 20 000 лв., като той притежава всички съвременни дихателни режими за обдишване. „МБАЛ-Добрич“ АД изказва своята благодарност към Българската Коледа за сбъдването на една дългогодишна мечта.
Агенция "Фокус"