/ Снимка: Лалка Димитрова
Остава под стража, постановиха магистратите
41-годишният британски гражданин Оуен О Нийл Улолкот, издирван с Европейска заповед за въоръжен грабеж на 140 000 паунда през 2016 г. в Лийдс, е бил заловен във Великонърновско след шофиране в нетрезво състояние през февруари, а 24 часа по-късно освободен от полицията.

Хвани ме, ако можеш: Заловиха обирджия с 53 имена в Бургас (ОБНОВЕНА)

Това стана ясно днес в Бургаския окръжен съд, където чужденецът бе доведен под конвой. До повторното му задържане се стигна след получен оперативен сигнал в Областната дирекция на МВР-Бургас. И в понеделник той е задържан от полицейски служители до Руската гимназия в комплекс „Лазур“ в морския град.

В родината си, Улолкот е заплашен от доживоден затвор, а днес прокуратурата поиска да бъде оставен под стража, за да се гарантира предаването му на властите във Великобритания, каквото искане вече е направено.

Задържаният твърди, че пристигнал в България преди две години, но не знаел, че го издирват. „Бях арестуван през 2016 г. в Англия, но не ми повдигнаха обвинения. Казах им, че ако ще повдигат, да ме намерят на адреса ми.

От тогава не са ме търсили. Сега чак в България разбрах, че съм издирван“, заяви той в съдебната зала. Заяви, че не е извършил престъпление- наел миниван, който после дал на други, а една след това разбрал, че със същото возило е извършен грабеж с мачете и зареден пистолет.

Припомняме, че по-рано МВР-Бургас съобщи, че британецът е с 53 самоличности. „Много приятели имам. И всички ме познават под различни имена“, каза Улолкот пред магистратите. Установяването на истинската му самоличност се оказа предизвикателство за съдебния състав.

Дарик-Бургас публикува избрани цитати от диалога между съдия Захарин Захариев и задържания:

- Съдия: Това ли е името ти - Оуен О Нийл Улолкот?
- Задържан: Да
- Съдия: Ей, ти най-после си научи името! А защо презимето ти Онийл, няма „запетая“ (б.а. апостроф)?!
- Задържан: Не ползвам това име
- Съдия: Имаш ли документи?
- Задържан: Не.
- Съдия: А как влезе в България?
- Задържан: Тогава имах документи, сега нямам.
- Съдия: А как се казваше тогава?!
 
Междувременно в залата, за да удостовери самоличността му, бе доведена и жената, с която Оуен живее на съпружески начела. Тя трябваше да покаже паспорта му. Но пък бе забравила своя собствен в чантата си, която пък бе забравила в кулоарите на Съдебната палата.

Съдия Захариев провери документите на Оуен и въкликна: „А, ето вярно е без запетая Онийл“.

В съдебно заседание, приятелката на задържания - Лонда Луиз Линда Картър потвърди, че той действително е Оуен О Нийл Улолкот. Роден бил на 1 август 1977 г. в Манчестър, а паспорта му е издаден на 31 май 2014 г. и все още е валиден.

По думите на приятелката му, двамата пристигнали в Бургас преди четири седмици. Били настанени в хостел „А16“. „Журналистите, не се смейте, а проверявайте фактите. Вижте в чичко Гугъл, дали има такъв хостел“, обърна съдия Захариев към представителите на медиите в залата.

Лонда Луиз Линда Картър обясни, че живеели преди това в хотел „Килифарево“ във Велико Търново. Там пък, Оуен бил спипан да кара пиян. Пред униформените опитал да уринира, а за финал ги нарекъл „фашисти“.

В ироничен коментар съдия Захарев отбеляза: „Журналистите, не знам как ще го пишете това. Така действа фашистката полиция в България“. И постанови задържаният да остане под стража.
 
Какво каза прокурорът Деян Петров, вижте във видеото.