ББ награди комисар Калоянов: Честито и отивате да поемате снега
ББ награди комисар Калоянов: Честито и отивате да поемате снега / Снимка: Лалка Димитрова
Ст. комисар Калоянов: Вероятни клиенти са собствениците на обекти в курорта
Вероятно стотици са сезонните работниците в Слънчев бряг, Равда и Несебър, наети с фалшиви здравни книжки. Само преди дни, полицията разкри схема за пласиране неистински здравни документи, като при акцията беше арестуван 49-годишен мъж от петричкото село Габерне. 

Габровец въртял търговия с фалшиви документи в Слънчев бряг

Пред хотелиери и ресторантьори, задържаният се представял за служител във фирма за трудова медицина. В хода на разследването обаче полицията открива, че мъжът е уволнен дисциплинарно от същото дружество.

Разбиха "производствен цех" за фалшиви документи и скимиращи устройства

"Натрупаните знания в областта е използвал, за да пласира фалшиви здравни книжки и медицински карти за предварителни прегледи. Стоката най-често се продавала в пакет по няколко десетки бройки по искане на клиентите", обясни пред „Дарик“ директорът на Областната дирекция на МВР-Бургас, ст. ком. Калоян Калоянов:


"Използвайки познанията си е имал представа какви документи и печати са му нужни, както и лицата, които биха проявили интерес. Използвал е и печати на лекари. Тепърва ще се установява дали те съществуват. Как е осъществявал контакт - сам се е свързвал с тях."

Задържаха мъж, произвеждащ фалшиви документи за автомобили

Мъжът е обитавал апартамент в Бургас, от който е иззет компютър, сумата от почти 25 000 лева и 20 здравни книжки, готови за пласмент - подпечатани от съответните лекари, но без вписани лични данни. Сред иззетите документи са и 18 удостоверения за преминати медицински прегледи:


"Характерно за случая е, че с оглед предпазливост след като е осъществен контакт с клиенти той е използвал таксиметров шофьор за предаване. За обема от неговата дейност можем да съдим от сумата открита в дома, който е обитавал в Бургас. На този етап ще искаме съдействие от РЗИ-Бургас, за да разберем повече за печатите.

В Силистра разкриха престъпна група, използвала фалшиви документи

Според мен - това което е правил, предоставяйки тези документи е предпоставка за разнасяне на болести."

Според Калоянов, разликите между истинските и фалшивите здравни книжки не могат да бъдат установени без допълнителна проверка. По случая се води досъдебно производство, назначена е техническа експертиза.