/ DarikNews.bg

Не е ясно дали контейнерите с италиански боклуци в Бургас са опасни.

Не е ясно дали контейнерите с италиански боклуци в Бургас са опасни 

"Серия изследвания за токсичност и морфологични анализи на 20-те контейнера с боклуци от Италия в Бургас, ще трябва да извършат експерти". Това обяви зам.-шефът на Областната дирекция на МВР-Бургас Емил Павлов.

Експертизата е специфична и изготвянето й ще отнеме немалък период от време, поясни окръжният прокурор Георги Чинев . Така той отговори на журналистически въпрос за развоя на сагата с италианските отпадъци, които вече пети месец си стоят в порта.

Припомняме, че преди в средата на януари т.г., на извънреден брифинг в прокуратурата, Чинев и Павлов съобщиха, че „на този етап няма никакъв токсичен или радиоактивен отпадък в откритите 20 контейнера с боклуци на пристанище „БМФ Порт Бургас“. И така разсеяха обществените тревоги.

Нищят случая с бургаските боклуци от Италия

Днес обаче стана ясно, че категоричното твърдение е било по-скоро предположение. Причината - липсващата все още експертиза на контейнерите. Тя ще отнеме дълъг период от време, стана ясно от димите на окръжния прокурор. Колко точно - пак не е съвсем ясно.

Към днешна дата контейнерите са приобщени като доказателства, но все още се намират на територията пристанището, като вероятно се охраняват. Всеки един от тях трябва да бъде отворен и подробно изследван.