/ iStock/Getty Images
Контейнерите са пристигнали на 9 октомври 2019 г.
Откриха 25 контейнера с незаконен боклук във Варна, дошъл е от Италия.

Експерт по Ндрангета за това дали италианската мафия складира боклук в България (ВИДЕО)

"Районната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за открити на пристанище "Варна запад" 25 контейнера със съмнителни отпадъци от Италия".


Зам.-министър на екологията разрешил транспортирането на 25 хил. тона боклук от Италия

Това съобщи на брифинг и.д. районен прокурор Владислава Панайотова. На 9 октомври миналата година са пристигнали контейнерите във Варна. Те са били в режим за временно складиране за 90 дни, обясни прокурора по случая Невена Илиева.

Изпращач е италианска фирма със седалище в Авелино, а товарът е отпътувал от Салерно.

Апелативна прокуратура-Варна


Получател по документи е българска фирма със седалище в София, чиито предмет на дейност е събиране, преработка и търговия с битови отпадъци, посочи прокурор Илиева.

Тя уточни, че трябва да се провери дали фирмата получател има издадени разрешителни, за какъв вид отпадъци, и дали има издадена лицензия за такъв вид отпадък, като в контейнерите.

Спецпрокуратурата влезе в МОСВ заради водата и боклука, разпитват 30 души (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тя обясни, че сигналът за контейнерите е изпратен от митницата, след като не е бил получен отговор на изпратеното писмо до фирмата получател за изтичане на срока за временно складиране.

Апелативна прокуратура-Варна

При проведените досега процесуално-следствени действия е установено, че отпадъците в контейнерите видимо се различават от декларираните в документите.  Видът и характера на отпадъците ще бъде установен с експертиза.

Фирмата, запалила магистрала „Струма“, складирала боклука на Ндрангета в Плевен

Полицията работи по установяване на собствениците на фирмата-получател с оглед тяхното разпитване.