/ БГНЕС
Положението в Перник е трагично, прокуратурата ще поеме своята отговорност, но и другите трябва да я поемат, каза Иван Гешев
Спецпрокуратурата заедно с МВР, ДАНС и КПКОНПИ влязоха за претърсвания и разпити в екоминистерството, след като по-рано днес изненадаха областната управа на Перник. На място в града заради разследването, довело до воден режим и хуманитарна криза за перничани, отиде лично главният прокурор Иван Гешев.

Акцията в екоминистерството пък е по две разследвания - освен водната криза в Перник, там се разследва и вносът на боклук от Италия,  потвърди пред медиите в града главният прокурор.

"На територията на град Перник и в София се провеждат действия по досъдебно производство, свързано с разследване на престъпления, касаещи водната криза в Перник. Делото е под наблюдение на Спецпрокуратурата", каза  Иван Гешев. Следователи от спецпрокуратурата разследват и в МОСВ. "В момента, освен действия, претърсвания и разпити на свидетели в областната управа на Перник, се провеждат и такива в сградата на Министерството на околната среда и водите", потвърди Гешев.

"Едновременно с това в МОСВ се извършва проверка и с участието на ДАНС и МВР във връзка с проверка, касаеща различните разрешителни режими за боклука, внесен основно от Италия на територията на България. Това, дали има задържани за 24 часа и привлечени като обвиняеми, ще стане ясно до края на деня. В рамките на деня ще стане ясно и на кои лица", уточни Гешев.

МОСВ спецакция
БГНЕС

МОСВ спецакция
БГНЕС

Мащабна операция на МВР заради боклука на Ндрангета

Проверява се абсолютно всичко във връзка с водната криза в Перник, целият спектър от информация, който залива медиите и социалните мрежи, увери главният прокурор. По думите на Гешев разследва се също така и версията за източването на язовир "Студена", като в тази връзка се проверява и ремонтът на язовирната стена, извършван от водолази. До момента няма данни за нарушение и престъпление, допълни Гешев. Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор, а втори наблюдаващ е прокурор Цветков от Окръжна прокуратура-Перник, командирован в Спецпрокуратурата, даде уточнения той.

Главният прокурор е останал потресен от хуманитарната криза в града и призна, че от престоя си в Съдебната палата е видял чисто на битово ниво за какво иде реч.

"Тая трагедия с водата, това е битовизъм, но видях как са нещата в сградата на прокуратурата. Положението е трагично, тук живеят хора с малки деца, възрастни хора", възмути се главният прокурор.
 

"Прокуратурата осъзнава, че това е сериозен проблем за гражданите на този град и ние ще поемем своята отговорност. Всяка държавна структура трябва да поеме своята отговорност. Виждам, че някои я поемат", добави Иван Гешев, като уточни, че прокуратурата действа само с аспекта на проблема, свързан с наказателната отговорност, но не и с другите типове от рода на морална, политическа и институционална отговорност.

Нено Димов: Не е искано и не е давано разрешение за италианския боклук

Главният прокурор похвали за действията и загрижеността му кмета на града Станислав Владимиров, с когото се срещна по-рано днес. Гешев припомни, че това е продължение на разговора им, още когато главен прокурор беше Сотир Цацаров, а Гешев - негов заместник, и тримата разговаряха в прокуратурата в столицата. "Виждам, че много се старае да решава проблемите на своя град и ми прави изключително добро впечатление, без да го познавам", коментира Гешев по адрес на Владимиров.

пресцентър, Прокуратура

Попитан дали премиерът Бойко Борисов е уведомен за акцията на спецпрокуратурата, Гешев каза, че вероятно министър-председателят е информиран, тъй като в операцията участват МВР и ДАНС. "Аз не съм уведомявал премиера, защото не ми е работа да го правя, но работим заедно с МВР, които много съдействат, и ДАНС, и много им благодаря, така че той е уведомен сигурно. Такива действия няма как да се проведат самостоятелно", поясни обвинител номер едно.

Шефът на ВиК и бившата областна на Перник арестувани за водата?

Междувременно, по неофициална информация на NOVA вече се разбра за два ареста - на досегашния шеф на ВиК в Перник Иван Витанов и на бившата областна управителка Ирена Соколова.