Спецпрокуратурата влезе в областната управа и в екоминистерството, извършват се претърсвания и разпити
Бившата областна управителка на Перник Ирена Соколова и отстраненият шеф на ВиК Иван Витанов са арестувани във връзка с водната криза, научи NOVA от свои източници.

От около час тече акция на спецпрокуратурата и в екоминистерството във връзка с разследването на кризата с водата на Перник, след като по-рано сутринта спецследователи и спецпрокурори влязоха в областната управа на миньорския град. До утре по план трябва да бъдат разпитани 30 лица, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред медиите в Перник.

МВР, ДАНС, КПКОНПИ и Спецпрокуратурата започват разследване в Перник

"На територията на град Перник и в София се провеждат действия по досъдебно производство, свързано с разследване на престъпления, касаещи водната криза в Перник. Делото е под наблюдение на Спецпрокуратурата", каза той.

До края на деня ще стане ясно дали ще има и обвинени за кризисната ситуация в града, и кои ще са те.

Кметът на Перник се срещна с главния прокурор за водната криза

В акцията участват освен спецпрокурори и спецследователи, и екипи на ДАНС, МВР, КПКОНПИ.

След посещението си на място в града и главният прокурор не скри, че е потресен от трагичното положение на перничани.

"Прокуратурата осъзнава, че това е сериозен проблем за гражданите на този град и ние ще поемем своята отговорност. Всяка държавна структура трябва да поеме своята отговорност. Виждам, че някои я поемат", добави Иван Гешев, като уточни, че прокуратурата действа само с аспекта на проблема, свързан с наказателната отговорност, но не и с другите от рода на морална, политическа и институционална отговорност.

В началото на декември премиерът Бойко Борисов настоя областният управител на Перник Ирена Соколова да поеме отговорност за нерешения проблем с водата и поиска оставката й. На нейно място бе назначен Емил Костадинов. 

Заради водната криза в края на ноември бе уволнен и шефът на ВиК дружеството Иван Витанов. В момента дружеството се управлява от прокурист – Камен Каменов.