/ БГНЕС
Екоминистърът продължава да няма информация, че сметта е пътувала за България
Нямаме информация дали отпадъкът е бил предназначен за България. Компетентният орган на Италия не е сигнализирал компетентния орган в България. За този отпадък не съществува инфорамция, не е искано разрешение за железопътен транспорт, не е давано и разрешение.

Това каза министърът на околната среда Нено Димов по време на изслушване в Народното събрание заради информацията за транспортирането на стотици тонове неясен отпадък от Италия с крайна точка България.

Димов подчерта, че България е единствената страна, която има ограничение вносът на отпадъци да не надвишава половината от капацитета на инсталациите.

Соцлидерката Корнелия Нинова обаче не остана доволна от отговорите на министъра и обвини управляващите, че няма никакъв контрол върху отпадъците.

"Какво разбрахме от отговорите? От италиански медии разбрахме, че това е схема на италианската мафия и че е предназначена за България. Вие не попитахте ли италианската страна дали е вярно това? Взехте ли мерки да не се зарива България с боклуци", запита червената шефка.

Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" й опонира, че целият този драматизъм е излишен.

"В Италия тече разследавне и не е ясно дали отпадъкът е бил за България. Поддържаме контакт с компетентните органи. Засега имаме само вестникарски информации. Целият този драматизъм е излишен, да не създаваме излишни страхове", призова депутатът от ВМРО.