/ iStock/Getty Images
Продължава разследването за нерегламентирания внос на над 20 контейнера с отпадъци от Италия, които се съхраняват на „БМФ Порт – Бургас“.

Досъдебното производство, което се ръководи от районната прокуратура в областния център, е за внос на отпадъци в противоречие на закона, за което се предвиждат лишаване от свобода до четири години и глоба до 5 000 лева.

Припомняме, че плавателният съд с контейнерите акостира в Бургас в началото на септември миналата година. Според определения режим отпадъците трябвало да бъдат складирани в Бургас в следващите 90 дни. В документацията е посочено, че се касае за определени количества каучук и пластмаса, изпратени от италианското дружество “Dentice Pantaleone” със седалище в Авелино.

Откриха 25 контейнера с незаконен боклук във Варна, дошъл е от Италия (СНИМКИ)

Отпадъците са приети от българската компания „Блацион“. Дружеството е с централно управление в столицата, а от бърза справка в търговския регистър става ясно, че негов управител е македонецът Блаже Игнатовски, който ръководи фирмата в съдружие с двама италиански граждани.

Проверките до момента са показали несъответствия между декларирания отпадък и реално внесения в страната. Очаква се в началото на следващата седмица от държавното обвинение на оповестят подробности за разследването.