/ Прокуратура Бургас
Фирма от Плевен трябвало да прибере италианските отпадъци, стоварени в Бургас.

Боклук за милиарди: Италиански екозащитници във война с неаполитанската мафия (ВИДЕО)

"Установено е несъответствие между декларирания отпадък и реално внесения в страната.
Според документите, в контейнерите не пристанището в Бургас трябва да има каучук и пластмаса, но е открито и все още неясно количество текстил и желязо".

Нищят случая с бургаските боклуци от Италия

Това обяви пред журналисти окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев във връзка със започналото разследване на импортираните контейнери с отпадъци от Италия.

"Ако бъде доказана вина, според закона се предвиждат лишаване от свобода до четири години и глоба до 5 000 лева", съобщи наблюдаващия делото прокурор. Какво точно обаче има в двайсетте контейнера на бургаското пристанище - все още не е ясно. „Предстои назначаване на експертиза, с която да се установи вида на отпадъка, който е в контейнерите“, уточниха от държавното обвинение.

Откриха 25 контейнера с незаконен боклук във Варна, дошъл е от Италия (СНИМКИ)

„В момента продължават издирвателените мероприятия на всички лица и дружества, имащи отношение към вноса, превоза и транспорта до фирмата-получател, която е от град Плевен“, обяви зам.-директорът на ОД на МВР Бургас Емил Павлов. 

Корабът с контейнерите акостира в Бургас в началото на септември, миналата година. Според определения режим, отпадъците трябвало да бъдат складирани в Бургас в следващите 90 дни. От извършени до момента проверки е ясно, че в контейнерите няма опасни вещества.

Експерт по Ндрангета за това дали италианската мафия складира боклук в България (ВИДЕО)

„Извършени са замервания от РИОСВ и Гражданска защита. Говорим за разминаване в установения отпадък и декларирания, но със сигурност няма токсичен или радиоактивен такъв“, каза още Павлов.  

Разследването ще иска съдействието на европейските служби за издирване на лицата, свързани с експорта и инпорта на отпадъците на бургаското пристанище. Към момента те са с изтекъл статут за съхранение. От прокуратурата все още не знаят защо фирмата не ги е приела.