на Центъра за развитие на общността в Средец
на Центъра за развитие на общността в Средец
Центърът за развитие на общността в Средец е пример за това, че не ромите, а обществото трябва да се промени
центърът за развитие на общността в средец
101160
центърът за развитие на общността в средец
  • центърът за развитие на общността в средец
С над 500 деца от ромския квартал "Победа" в Средец работи Център за развитие на общността. Сградата е в самата махала. А за да могат да бъдат обхванати всички, помагат доброволци. Те са гимназисти, всички - от ромски произход. Обикалят по домовете и убеждават семействата да изпратят децата си на училище.

Помагат също, когато някой отсъства от час или когато няма обувки, за да стигне до класната стая. Помагат си за всичко. Резултатът от работата на Центъра е над 500 грамотни, ученолюбиви и талантливи деца, които вече формират мечтите си за бъдещето. 


Просветният министър: Средец е пример за образователна интеграция (СНИМКИ)


на Центъра за развитие на общността в Средец

"Радвам се, че за две години успяхме да върнем в клас повече от 30 деца, отпаднали от образователната система. Когато започвахме хората бяха повече респектирани и стояха настрана. Сега семействата, които избраха да ни се доверят, с радост ни помагат и не пропускат да посещават изявите на децата си.

Гордеят се с постигнато от тях и са готови да им съдействат да продължат да учат. Много от тях се насочват сега към гимназии, участват в олимпиади, концерти, спортни турнири", сподели за "Дарик" Иванка Димова, ръководител на Центъра.

иванка

Децата на Средец: Успешни, талантливи и с мечти

Тя работи със скромен екип от медиатори, медицинско лице, педагози и повече от 20 доброволци. Сигурна е, че добрите резултати тепърва предстоят. Огромна подкрепа, за да се превърне Центъра в ядро на знание и да обедини и родители, и ученици, е оказва Община Средец и кметът Иван Жабов.

Другите, които с радост съдействат, осигурявайки обувки, помагала, дрехи на малките ученици, са членовете на Сдружение "Верният настойник". За да имат децата добра здравна култура и профилактични прегледи, безвъзмездно се включва и ДКЦ "Ел Масри".

Така с общи усилия и с кредит на доверие постепенно, Центърът за развитие се разраства, а отношението на жителите на кв. "Победа" към екипа, работещ в него, е като към будители.

на Центъра за развитие на общността в Средец

на Центъра за развитие на общността в Средец

на Центъра за развитие на общността в Средец


"В началото, когато децата идваха при нас бяха със занижена физическа, емоционална и комуникативна увереност.  Благодарение на постоянството и усилитята на екипа, днес те надминават своите очаквания, надхвърлят възможностите си. 

С резултатите успяваме да мотивираме и самите родители. По-голямата част от тях са без образование и отначало не виждаха смисъл децата им да учат. Сега, когато виждат постигнатото, те самите са много активни. Приемат доброволчеството като призвание", сподели още Иванка Димова.  

Цялото интервю, чуйте в звуковия файл:  

Центъра за развитие на общността в Средец

 

 
КОЛЕДНО ТЪРЖЕСТВО ЦРО - СРЕДЕЦ 2018г.

 

Публикувахте от ЦРО -Средец в Неделя, 23 декември 2018 г.