/ iStock/Getty Images
Акция установи незаконен превоз на пътници в Банско
Акция на няколко институции установи незаконен превоз на пътници в Банско, съобщиха от Министерство на транспорта и съобщенията. При проверка в един от микробусите, в който нямало фискално устройство, шофьорът опитал да избяга и бил временно задържан. Проверката е била на принципа на "таен клиент" и е извършена от служители от ИА „Автомобилна администрация“, Икономическа и Пътна полиция към ГД „Национална полиция“ и Националната агенция за приходите.

На 8, 9, 11 и 12 февруари са извършени съвместни проверки, по време на които служителите на ИА „Автомобилна администрация“ са установили 8 случая на извършване нерегламентиран превоз на пътници. Съставени са 8 акта и са наложени принудителни административни мерки - спиране от движение на МПС и временно отнемане на свидетелството за управление на водачите. 

Установиха случай на незаконен превоз на пътници в Хасково

Направени са общо шест проверки от инспекторите на приходната агенция на пет микробуса и един павилион за продажба на автобусни билети, като са констатирани общо шест нарушения в четири от превозните средства и в търговския обект. 

При контролна покупка за ползване на услугите на пет микробуса, по схемата „таен клиент“, в четири е констатирано, че не е издаден документ за продажба. По случаите е взето отношение от служителите на ИА „Автомобилна администрация“ за превоз на пътници без изискуем надлежен документ.

Водачът на едно от превозните средства, в което е липсвало фискално устройство, е направил опит да осуети проверката и да избяга, за което е бил временно задържан. 

В павилиона за продажба на превозни документи на лицензирана фирма за пътнически превози е установено разминаване между наличностите в касата и маркираните суми на касовия апарат, за което е съставен акт от служителите на НАП.