В 26-ия ден от войната в Украйна най-малко шестима души бяха убити при бомбардировка от руската армия на търговски център в северозападната част на украинската столица Киев тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на свой репортер на място. Той е видял телата на загиналите.

Когато търговският център "Ретровил" в Подолски район бил поразен от въздуха, отекнала мощна експлозия. Десететажната сграда е понесла сериозни щети и още дими, а на паркинга отпред се е образувал неколкометров кратер. Цялата южна част на търговския център е разрушена, така както и фитнес клуб на паркинга, констатира репортерът на АФП на място. Пожарникари и военни претърсват тази сутрин отломките за затрупани хора.

През последната седмица Киев стана мишена на поредица обстрели. Петима души бяха ранени при избухването на снаряд пред жилищен блок вчера, отбелязва АФП.

Най-малко трима души бяха ранени и при руски удар в Житомирска област, в Западна Украйна. Повредени са 13 сгради в района на Коростен, на 80 км от град Житомир, предаде Франс прес, като цитира информация на спасителните служби.

Снаряд избухна пред жилищна сграда в Киев, петима са ранени
 

Пристанищният град Одеса също съобщи, че в небето над града и околностите се наблюдава увеличаване на броя на руските дронове. Засега обаче всичко е спокойно, уточни регионалният военен лидер Максим Марченко, цитиран от ДПА. Той потвърди, че някои от дроновете са били свалени от украинската противовъздушна отбрана.

Междувременно украинският вицепремиер Ирина Верешчук заяви, че не може да става и дума за предаване на град Мариупол, тъй като Русия призова украинските сили в града да сложат оръжие, предадоха Ройтерс и ДПА.

"Не може да става и дума за никакво предаване и слагане на оръжие", заяви Верешчук, цитирана от "Украинска правда". "Вече информирахме руската страна за това", добави тя. Тя призова вместо това руската армия да отвори хуманитарни коридори в обсадения град.

Украйна: Русия атакува училище, в което се укриваха 400 души

Русия заяви, че в Мариупол се случва "ужасна хуманитарна катастрофа" и призова украинските сили в града да сложат оръжие и да го напуснат. Руското министерство на отбраната заяви, че от 10 до 12 ч. московско време (7 до 9 часа по Гринуич) днес ще бъдат отворени хуманитарни коридори на изток и на запад от Мариупол, като предложи на украинските сили да напуснат града "без оръжие и боеприпаси".

Москва настоя да получи официален писмен отговор от Киев до 5 ч. московско време (2 ч. по Гринуич), като е изпратила осемстранично писмо. Верешчук заяви, че в отговора си до Москва е написала "вместо да губите времето си за осемстранично писмо, просто отворете коридор".

Генерал-полковник Михаил Мизинцев, директор на руски Национален център за управление на отбраната, заяви, че украински "бандити", националисти и "неонацисти" са извършили масов терор и множество убийства в обсадения град. Той не представи доказателства в подкрепа на твърденията си, отбелязва Ройтерс.

Най-малко 847 цивилни са убити в Украйна от началото на конфликта

Мариупол
БГНЕС

На този фон стана ясно, че руските военновъздушни сили са променили стратегията на нападенията си след първоначалните загуби, заяви украинската армия, цитирана от ДПА.

"За 25 дни руските окупатори понесоха тежки загуби по суша и във въздуха - 96 самолета, 118 хеликоптера и десетки крилати ракети и дронове", заяви Юри Игнат, говорител на украинските ВВС, цитиран от "Украинска правда".

В отговор на тези загуби от два дни насам се забелязва нова стратегия, при която се използват усилено разузнавателни дронове, които да наблюдават резултатите от ракетните удари, уточни Игнат.

Анализатори: Равносметката за руските жертви осуетява плана на Путин за Украйна

Киев
БГНЕС

Русия и Украйна продължават мирните преговори

Междувременно се очаква делегации на Украйна и Русия да се срещнат днес за нов кръг преговори, предаде ДПА.

И двата преговорни екипа искат дискусиите, които ще се водят чрез видеовръзка, да започнат сутринта, каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Той добави, че "работните групи и на двете страни работеха интензивно".

Последните украинско-руски преговори на високо равнище се състояха в понеделник, припомня ДПА.

Подоляк прогнозира, че преговорите за слагане на край на войната ще продължат още няколко седмици. Позицията на руските преговарящи стана "по-разумна" и по-реалистична, отбеляза той, без да даде подробности.

Русия иска Украйна да остане неутрална страна и да се демилитаризира, както и да признае сепаратистките райони в източната си част за независими държави. Киев показва готовност за компромис по искането за неутралитет, но настоява за силни гаранции от Запада за сигурността си. Украинските власти обаче отказват да отстъпят по въпроса за териториалната цялост на страната, отбелязва ДПА.

Зеленски пита защо Израел не предоставя на Украйна оръжие

Украинският президент Зеленски настоява да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Засега Кремъл отказва да обмисли този вариант.

В последното си видеообръщение тази нощ украинският президент отправи нови критики към Русия. "Те продължават да търсят въображаеми нацисти, от които твърдят, че искат да защитят нашия народ, но все още не могат да намерят украинци, готови да ги посрещнат с цветя", каза Зеленски.

Първият кръг от диалога между Русия и Украйна се проведе на 28 февруари в Гомелския регион на Беларус, като делегациите разговаряха в продължение на пет часа. След това страните се срещнаха на 3 март в Беловежки район и на 7 март в Брестка област. На 10 март министрите на външните работи на Русия и Украйна Сергей Лавров и Дмитро Кулеба проведоха консултации в рамките на дипломатически форум в турския град Анталия. Понастоящем преговарящите продължават да общуват чрез видеовръзка.
БТА