/ /iStock
Очаква се делегации на Украйна и Русия да се срещнат днес за нов кръг преговори, предаде ДПА.

И двата преговорни екипа искат дискусиите, които ще се водят чрез видеовръзка, да започнат сутринта, каза Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски. Той добави, че "работните групи и на двете страни работеха интензивно".

Последните украинско-руски преговори на високо равнище се състояха в понеделник, припомня ДПА.

Войната в Украйна: Киев беше подложен на обстрел, Мариупол не се предава (ОБЗОР)

Подоляк прогнозира, че преговорите за слагане на край на войната ще продължат още няколко седмици. Позицията на руските преговарящи стана "по-разумна" и по-реалистична, отбеляза той, без да даде подробности.

Русия иска Украйна да остане неутрална страна и да се демилитаризира, както и да признае сепаратистките райони в източната си част за независими държави. Киев показва готовност за компромис по искането за неутралитет, но настоява за силни гаранции от Запада за сигурността си. Украинските власти обаче отказват да отстъпят по въпроса за териториалната цялост на страната, отбелязва ДПА.

Зеленски: Израел е добро място за преговори с Русия

Украинският президент Зеленски настоява да се срещне с руския си колега Владимир Путин. Засега Кремъл отказва да обмисли този вариант.

В последното си видеообръщение тази нощ украинският президент отправи нови критики към Русия. "Те продължават да търсят въображаеми нацисти, от които твърдят, че искат да защитят нашия народ, но все още не могат да намерят украинци, готови да ги посрещнат с цветя", каза Зеленски.
БТА