Русия постепенно намалява броя на служителите в окупираната АЕЦ "Запорожие" в Южна Украйна, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на украинското военно разузнаване.

Разузнаването не даде подробности около причините за напускането на някои от служителите, а агенция Ройтерс не успя да потвърди твърденията чрез независим източник. Русия, която окупира електроцентралата през март 2022г., все още не е направила коментар.
Този месец Киев обвини Москва в планирането на "терористична" атака, свързана с изпускането на радиация, в атомната електроцентрала. Кремъл от своя страна категорично отхвърли обвиненията.

"По последни данни окупационният контингент постепенно напуска територията на Запорожската АЕЦ", съобщи Главното управление за разузнаване на украинското министерство на отбраната (украинското военно разузнаване) в "Телеграм".

Украйна провежда учения за реакция при бедствие на Запорожката АЕЦ

Украинското разузнаване заяви, че сред първите, които напускат атомната електроцентрала, са трима служители на руската държавна ядрена компания "Росатом", които са "отговаряли за дейността на руснаците". Украинските служители, които са подписали договор с "Росатом", също са били посъветвани да напуснат, подчерта разузнаването.

Според него служителите трябва да напуснат обекта до 5 юли и за предпочитане да се отправят към полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Главното разузнавателно управление заяви, че броят на военните патрули също постепенно намалява, както на територията на обекта, така и в близкия град Енергодар, а на служителите, останали в електроцентралата, е било наредено да обвиняват Украйна "в случай на каквито и да е било извънредни ситуации".

Вчера украинските сили проведоха учения за реакция при бедствие в случай на ядрена катастрофа в близост до обекта.

Киев и Москва се обвиняват взаимно, че са обстрелвали огромния комплекс на АЕЦ "Запорожение" - най-голямата атомна електроцентрала в Европа.
Симеон Томов/ БТА