Няма риск за сигурността на Запорожката АЕЦ след разрушаването на Каховската ВЕЦ. Това се казва в изявление на генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси, цитирано от световните агенции.

„Според актуалните ни оценки няма непосредствен риск за сигурността на атомната електроцентрала", каза Гроси.
Генералният директор на МААЕ допълни, че продължителна липса на охлаждаща вода в Запорожката АЕЦ обаче би прекъснала работата резервните дизелови генератори, предаде Ройтерс.

Запорожката АЕЦ разполага с редица алтернативни източници на охлаждаща вода, освен язовир „Нова Каховка", каза Гроси и добави, че основният от тях е големият охлаждащ басейн в близост до централата, който е проектиран така, че нивото на водата там да е по-високо от това в язовира.

Киев: Руски войски взривиха Каховската ВЕЦ, има риск за Запорожката АЕЦ (ВИДЕО)

„Ако обаче нивото на водата в басейна, използван за охлаждане на Запорожката АЕЦ, падне под 12,7 метра, ще стане невъзможно тя да се изпомпва", каза Гроси и добави, че реакторите на централата са изключени от няколко месеца и водата в басейна ще е достатъчна за осигуряване на охлаждането на съоръжението за няколко месеца напред.

Гроси допълни, че планира да посети Запорожката АЕЦ следващата седмица.
Алексей Маргоевски/БТА