Руските сили са се запасили с големи количества провизии и вода в Запорожската АЕЦ в Югоизточна Украйна, която превзеха почти веднага след нахлуването си миналата година, предава NOVA

От "Енергоатом" заявяват, че този ход може да означава, че Русия се готви да барикадира служителите вътре поради острия недостиг на квалифициран персонал в най-голямата атомна електроцентрала в Европа и в контекста на дългоочакваната контраофанзива на Украйна.

Украински дрон се разби близо до Запорожката АЕЦ

Русия до момента не е коментирала тези твърдения.

"Предвид острия недостиг на ядрени специалисти, необходими за експлоатацията на временно окупираната Запорожка АЕЦ, и опасявайки се от украинско настъпление, (руснаците) се подготвят за дългосрочно задържане на служителите на Запорожката АЕЦ като заложници", допълват от Енергоатом.

"Окупаторите вече са донесли в АЕЦ-а много провизии и вода", се казва в изявлението.

"Окупаторите вероятно няма да позволят на служителите на станцията да напуснат след една от редовните работни смени, като насилствено ги блокират вътре".
„Енергоатом“ неведнъж е обвинявал руските сили, че малтретират и сплашват служителите в централата - обвинение, което Москва отрича.

Ръководителят на ядрената организация към ООН и няколко национални лидери многократно са предупреждавали, че атаките срещу централата - за които и двете страни се обвиняват взаимно - могат да предизвикат катастрофа, подобна на тази в Чернобил.
През октомври 2022 година руският президент Владимир Путин нареди на своето правителство да прехвърли централата, нейните активи и персонал на нова руска структура - ход, който Киев осъди като конфискация. Говорител на "Енергоатом" заяви, че централата е била обслужвана от 11 000 украински техници, но броят им е намалял до 6500, включително 2500, които са били принудени да подпишат договори с новата руска структура.

Международните усилия за осигуряване на демилитаризирана зона около централата досега не дадоха резултат.

Широко разпространено е очакването, че през следващите седмици украинските военни ще предприемат контраофанзива, целяща да си върнат части от окупираната от Русия територия, които бяха завзети в южната и източната част на страната.

Огромната атомна електроцентрала с шест реактора в Запорожие е жизненоважна част от енергийната мрежа на Украйна и преди войната доставяше около една пета от електроенергията в страната.
nova.bg