Повече от 100 държави с ниски и средни доходи са подали предварителни заявки за отпускане на най-малко 5,5 милиарда долара от фонд, предназначен да помага на страните да се подготвят по-добре за реагиране при бъдещи пандемии. 

Силният интерес е знак, че превенцията, подготовката и отговорът на пандемии се нуждаят от повече пари и внимание, заяви пред Ройтерс ръководителката на секретариата на фонда към Световната банка Прия Басу.

Фондът е една от редицата световни инициативи за предотвратяване на повтарянето на случилото се по време на пандемията от КОВИД-19. Една от тези инициативи е и обвързващо споразумение, което се изготвя от страни членки на Световната здравна организация (СЗО) и което предвижда ускоряване на производството на ваксини.

Фондът за борба с пандемиите на Световната банка досега е събрал общо около 1,6 милиарда долара, което е значително по-малко от необходимите на година 10 милиарда долара за подготовка за пандемии, според оценките на СЗО и банката.

Сумите от фонда ще бъдат отпускани на траншове. За първия транш фондът обаче разполага само с 300 милиона долара. През февруари фондът е получил общо 650 предварителни заявления за интерес за финансиране от страни, регионални и световни здравни организации. Тези заявители имат срок до 19 май, за да изготвят официални предложения за първата фаза на финансиране, която отдава приоритет на отпускането на средства за наблюдение, за лабораторни системи и за здравни работници.
БГНЕС