Мощни експлозии бяха чути тази сутрин в украинската столица Киев, южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, след като президентът на Русия Владимир Путин обяви военна операция срещу страната, съобщиха журналисти на Франс прес от мястото на събитието

В столицата бяха чути най-малко две експлозии рано тази сутрин, последвани от вой на сирени на линейки

 
В пристанищния град Мариупол, най-голямото украинско населено място до фронтовата линия, където живеят близо половин милион души, няколко човека съобщиха на АФП, че са чули артилерийски обстрел, идващ от източната част на града.

По-близо до фронтовата линия, в Краматорск, щабквартира на украинската армия, най-малко четири мощни взрива са чути от журналисти на АФП.

В намиращия се на 600 км оттам черноморски град Одеса също отекнаха експлозии.

За руски ракетни удари и десантни операции срещу Украйна съобщиха очевидци и местни медии по-рано сутринта. Командни центрове на украинската армия в Киев и Харков са подложени на руски ракетни удари след 5 часа тази сутрин, съобщи „Украинская правда“, цитирана от Ройтерс, като се позовава на източник от украинското вътрешно министерство.

Путин обяви днес в изненадваща телевизионна реч начало на военна операция в Украйна в защита на проруските сепаратисти от Донецк и Луганск в момент, когато десетки хиляди руски военни са разположени от седмици по украинските граници.

 
Изглежда, че руската инвазия в Украйна е в ход, е заявил пред агенцията представител на НАТО, който е пожелал да остане неназован. "Силно изглежда, че се е започнало", е казал той.

Очевидци съобщават и за експлозии, които са били чути в руската Белгородска област, която граничи с Украйна.

Междувременно БГНЕС съобщи за хиляди жители на украинската столица Киев, които напускат града с колите си.

Основните булеварди са блокирани от хиляди коли, напускащи града. 

В телевизионно обръщение по-рано тази сутрин руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас". Той каза, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да свалят оръжието и да си отидат у дома.
  Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна. 

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии. Путин заяви, че в случай на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.
БТА