Руският президент Владимир Путин обяви, че е взел решение за провеждане на "специална операция за защита на Донбас".

Той каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас (сепаратистките Донецка и Луганска – б.ред.). Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Руският президент заяви, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да свалят оръжието и да си отидат у дома.

Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Путин заяви, че в случай на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

В началото на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, което започна в късно в сряда вечер в Ню Йорк (4:30 ч. в четвъртък българско време) генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова руския президент Владимир Путин да не изпраща руски войски срещу Украйна и "да даде шанс на мира", съобщи Асошиейтед прес.

Гутериш каза, че не е вярвал на слуховете, че Русия ще нахлуе в Украйна и че е бил "убеден, че няма да се случи нищо сериозно".

Той заяви: "Аз грешах и не искам да сгреша отново. Така че ако действително се подготвя операция, аз имам само едно нещо да кажа от дъното на сърцето си: Спрете войските си да не атакуват Украйна. Дайте шанс на мира. Твърде много хора вече умряха".
БТА