Преговорите между Русия и Украйна продължават в понеделник (14 март), потвърди Кремъл
Преговорите между Русия и Украйна продължават в понеделник (14 март) по видеовръзка, потвърди говорителят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Руската делегация се води от Владимир Медински, помощник на руския президент.

По-рано представители на Москва и Киев дадоха най-оптимистичната си досега оценка за напредъка във водените от тях преговори за войната в Украйна, като заявиха, че е възможно до дни да има положителни резултати, предаде Ройтерс.

"Принципно няма да отстъпим по никакви позиции. Русия вече разбира това. Русия вече започна да говори конструктивно", каза в публикуван в интернет видеозапис украинският преговарящ Михайло Подоляк, съветник на президента Володимир Зеленски. "Мисля, че ще постигнем някакви резултати буквално до дни", добави той.

Членът на руската делегация на преговорите Леонид Слуцки заяви пред агенция РИА Новости, че преговорите са довели до съществен напредък. Според него може да се очаква в следващите дни двете страни да стигнат до обща позиция и да има документи за подписване.
 

Зеленски: Близо 125 000 души са били евакуирани по хуманитарни коридори в Украйна

Публичните коментари на двете страни бяха направени почти едновременно, на 18-ия ден на войната, започнала на 24 февруари, отбелязва Ройтерс.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман отделно от коментарите на двете страни заяви, че Русия показва признаци на готовност да води преговори по същество за прекратяване на конфликта, взел хиляди жертви и принудил над 2,5 милиона души да напуснат домовете си.

Ден 18 от войната: Все повече загинали при руските въздушни удари

Украйна
БГНЕС

На този фон продължават информациите за тежки сражения в различни части от Украйна. 

Най-малко 35 души са били убити, а 134 - ранени, при руските въздушни удари, поразили военната база в украинския град Яворов, близо до полската граница, съобщи ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки, цитиран от Франс прес. През последните години базата, която се намира на около 40 километра северозападно от град Лвов и на 25 километра от границата с Полша, се е използвала като полигон за учения на украинските сили, обучавани от чуждестранни инструктори, главно американци и канадци, отбелязва АФП.

Девет души са били убити при руски бомбардировки в украинския южен пристанищен град Николаев, близо до Одеса, съобщи губернаторът на Одеска област Виталий Ким, цитиран от Франс прес. Той не даде подробности.

Николаев, на 130 километра източно от Одеса, е подложен на тежки бомбардировки през последните дни, отбелязва АФП. Градът е опустял и почти всички магазини са затворени. Хиляди местни жители избягаха към град Одеса, който засега не е засегнат от военните действия. Превземането на Николаев, с население от около 500 хиляди души, би открило пред руската армия път по суша към Одеса. Ключовото украинско пристанище на Черно море с 1 милион жители евентуално може да бъде отрязано от останалата част от Украйна, отбелязва ДПА.

Украйна
БГНЕС

Боевете около Киев междувременно се засилват. Украинската армия съобщи днес за тежки сражения в Ирпен и Макаров, близо до столицата, предаде ДПА.Ок оло 20 хиляди цивилни са били евакуирани от Киевска област вчера.

Руските въоръжени сили затягат обръча около украинската столица, отбелязва Франс прес. Вече проникнали в предградия на Киев, те се опитват да ликвидират отбранителните точки северно и западно от града, съобщи генералният щаб на украинските въоръжени сили. Украинската столица се подготвя за обсада. Натрупани са запаси от основни храни, които са достатъчни за две седмици за останалите в града два милиона души, съобщиха днес местните власти, цитирани от УНИАН.
 

Американски журналист загина при обстрел в близост до Киев, друг е ранен (ВИДЕО)

Американски журналист е загинал, а друг е бил ранен при обстрел близо до Киев, предаде Асошиейтед прес. На сайта на киевската полиция се съобщава, че руски войски са открили огън по автомобила на американския журналист Брент Рено и друг журналист в Ирпин, предградие на Киев в близост до украинската столица. Раненият журналист е Хуан Аредондо. Той е бил отведен в болница в града. Преди да бъде опериран, той заяви пред медии, че по тях е била открита стрелба, след като спрели на контролен пункт, намиращ се точно след мост в Ирпин, предградие на Киев.

Журналистите са снимали бежанци, бягащи от района, разказа Аредондо. Той уточни, че след като започнала стрелбата, шофьорът направил обратен завой, но стрелбата не спряла. С журналистите е пътувал и цивилен украинец, който също е бил ранен. Не става ясно дали това е бил шофьорът. Първоначално бе съобщено, че 50-годишният Рено е работел за вестник "Ню Йорк таймс", защото у него е била намерена стара акредитационна карта, съдържаща такава информация. По-късно говорител на вестника уточни, че в миналото той наистина е работел за изданието, както и за други американски медии, но сега не е бил в Украйна като пратеник на "Ню Йорк таймс".

Около 30 души са били ранени при удари по голям манастир в района на източната украинска Донецка област тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на генералната прокуратура на Украйна. Близо 1000 души са намерили убежище в Святогорския манастир. По-рано представител на украинските власти в Донецка област, част от която е окупирана от проруски сепаратисти, каза, че един човек е бил убит, а друг - ранен, при обстрел на влак, който евакуирал хора към западния град Лвов. В друг източен украински регион - Луганска област по на север, Олексий Билошицки, началникът на полицията в Попасная, обвини руските сили, че са пуснали в града фосфорни бомби. "Неописуеми страдания и пожари", написа той във Фейсбук. Франс прес прави уговорката, че не може да потвърди тази информация.

Украйна
/ iStock/Getty Images

"Над 2100 жители на южния украински пристанищен град Мариупол са загинали от началото на руската офанзивата", заяви кметството, цитирано от Франс прес.

"Окупаторите удрят цинично и целенасочено жилищни сгради, гъсто населени райони, унищожават детски болници и градска инфраструктура. До днес при руските нападения са загинали 2187 жители на Мариупол", се казва в изявление на кметството в Телеграм. "За 24 часа станахме свидетели на 22 обстрела на мирен град. Около 100 бомби вече бяха хвърлени над Мариупол", добавят местните власти.

Ключовият пристанищен град е разположен между Крим и Донбас. Той е в "почти отчаяна ситуация" с недостиг на храна, лишен от вода, газ, електричество и комуникации, заяви в петък организацията "Лекари без граница". В петък местните власти съобщиха за 1582 жертви.

Няколко опита за изпращане на хуманитарна помощ в града се провалиха през последните дни. Нов конвой със 100 тона вода, храна и медикаменти, придружаван от православни свещеници, е потеглил към Мариупол, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски. В публикувано днес следобед видео той уточни, че конвоят е на 80 км от града.

Украйна Мариупол
БТА


Междувременно стана ясно, че близо 125 000 души са били евакуирани по хуманитарни коридори от райони в Украйна, където се водят военни действия, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Над 570 цивилни са били убити в Украйна от началото на руската инвазия, сочат данни на ООН.

Украинското правителство твърди, че жертвите са много повече, отбелязва ДПА.

БТА, БГНЕС, Ройтерс