Американски журналист е загинал, а друг е бил ранен при обстрел близо до Киев, предаде Асошиейтед прес.

На сайта на киевската полиция се съобщава, че руски войски са открили огън по автомобила на американския журналист Брент Рено и друг журналист в Ирпин, предградие на Киев в близост до украинската столица. Раненият журналист е Хуан Аредондо. Той е бил отведен в болница в града. Преди да бъде опериран, той заяви пред медии, че по тях е била открита стрелба, след като спрели на контролен пункт, намиращ се точно след мост в Ирпин, предградие на Киев.

Журналистите са снимали бежанци, бягащи от района, разказа Аредондо. Той уточни, че след като започнала стрелбата, шофьорът направил обратен завой, но стрелбата не спряла. С журналистите е пътувал и цивилен украинец, който също е бил ранен. Не става ясно дали това е бил шофьорът.

Първоначално бе съобщено, че 50-годишният Рено е работел за вестник "Ню Йорк таймс", защото у него е била намерена стара акредитационна карта, съдържаща такава информация. По-късно говорител на вестника уточни, че в миналото той наистина е работел за изданието, както и за други американски медии, но сега не е бил в Украйна като пратеник на "Ню Йорк таймс".

"Разбира се, журналистическата професия крие рискове", се отбелязва се в изявлението на киевската полиция, цитирано от АП. "Въпреки това, американският гражданин Брент Рено плати с живота си за опита да покаже измамата, жестокостта и безпощадността на агресора", допълват от там.

Джейк Съливан, съветник на Белия дом по националната сигурност, заяви пред Си Би Ес, че правителството на САЩ ще се консултира с украинската страна, за да уточни как се е стигнало до смъртта на журналиста.

"Това е част от тази нагла агресия от страна на руснаците, при която те нападаха мирни граждани, нападаха болници, нападаха религиозни обекти и нападаха журналисти", подчерта Съливан.

Кой е Брент Рено?

Американският журналист Брент Рено е родом от град Литъл рок, в щата Арканзас, съобщава АФП, като цитира интернет сайта на Фондацията на Ниман за журналистика, свързана с Харвардския университет. Тя му е предоставила финансиране през 2019 година.

Освен журналист, Рено е бил и писател. Той е работил и по множество проекти за документални филми с брат си Крейг, като е покривал разнообразни теми като бежанската криза в Централна Америка, политическите сътресения в Египет и борбата срещу екстремизма в Африка и Близкия изток.

Журналистът е загинал на място, след като е бил прострелян във врата, уточнява Данило Шаповалов, лекар, работещ за украинските сили, който е поел случая с пострадалите американски журналисти.

Освен убития Рено беше ранен и неговия колега Хуан Аредондо, намирал се в същия автомобил, както и цивилен украинец.
БТА