/ БГНЕС
Близо 125 хиляди души са били евакуирани по хуманитарни коридори от райони в Украйна, където се водят военни действия, каза президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

"Днес ключовата задача е Мариупол", подчерта Зеленски във видеообръщение.

Той добави, че конвой с хуманитарни доставки е само на около 80 километра от обсадения от руските сили югоизточен украински пристанищен град, където са блокирани над 400 хиляди души.

Зеленски: Получаването на помощ в Мариупол е „ключова задача“

В петък градският съвет на Мариупол каза, че най-малко 1582 цивилни са загинали там в резултат на руския обстрел и блокада, отбелязва Ройтерс. Агенцията прави уговорката, че не може да провери тази информация.

На сателитни снимки от вчера се виждат се виждат пожари в западната част на Мариупол и десетки сериозно засегнати жилищни сгради.

Ден 18 от войната: Все повече загинали при руските въздушни удари

67 тела на убити цивилни бяха положени масов гроб в украинския град Буча, близо до столицата Киев, след тежки сражения в района, съобщи ДПА. 

На видеозапис, публикуван от УНИАН, се вижда как трупове в черни чували се пренасяни от камион в яма. Местен лекар каза пред украински медии, че не всички тела са разпознати.

Зеленски: Всички хуманитарни коридори са действали в събота

Над 570 цивилни са били убити в Украйна от началото на руската инвазия, сочат данни на ООН.


Украинското правителство твърди, че жертвите са много повече, отбелязва ДПА.
БТА