Най-малко 35 души са били убити, а 134 - ранени, при руските въздушни удари, поразили военната база в украинския град Яворов, близо до полската граница, съобщи ръководителят на Лвовската областна администрация Максим Козицки, цитиран от Франс прес.

През последните години базата, която се намира на около 40 километра северозападно от град Лвов и на 25 километра от границата с Полша, се е използвала като полигон за учения на украинските сили, обучавани от чуждестранни инструктори, главно американци и канадци, отбелязва АФП.

Други девет души са били убити при руски бомбардировки в украинския южен пристанищен град Николаев, близо до Одеса, съобщи днес губернаторът на Одеска област Виталий Ким, цитиран от Франс прес. 

Николаев, който е на 130 километра източно от Одеса, е подложен на тежки бомбардировки през последните дни, отбелязва АФП. Градът е опустял и почти всички магазини са затворени.

Хиляди местни жители избягаха към град Одеса, който засега не е засегнат от военните действия.

Руските сили са отвлекли кмета на южния град Днипрорудне, съобщи украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Евген Матвеев е вторият украински кмет, за когото се твърди, че е отвлечен от настъпващите руски войски през последните три дни, след като кметът на близкия Мелитопол беше задържан в петък.

Кулеба твърди, че "руските военнопрестъпници" са отвлекли Матвеев. "Получавайки нулева местна подкрепа, нашествениците се обръщат към терор. Призовавам всички държави и международни организации да спрат руския терор срещу Украйна и демокрацията", казва той. 

Руски въздушни удари бяха нанесени и по Международния център за поддържане на мира и сигурност (IPSC) близо до северозападния град Лвов рано сутринта в неделя местно време, съобщи пресцентърът на регионалното правителство на Лвов.

IPSC е огромна военна база, която включва център за обучение на войници, предимно за мироопазващи мисии.

По предварителни данни Русия е изстреляла осем ракети близо до Лвов, съобщи регионалното правителство. Властите проверяват дали има пострадали.  Междувременно руските войски се приближават към Киев и се наблюдават значителни разрушения в градовете, докато Москва продължава с бомбардировките на Украйна.

По-голямата част от руските сухопътни сили се намират на около 15,5 мили (25 километра) от центъра на украинската столица.

Голяма част от Макарив, село на 30 мили западно от Киев, е претърпяла значителни щети от очевидни руски въздушни удари. Снимки, публикувани в социалните мрежи показват големи щети на жилищни комплекси, училища и медицинско заведение. Русия заплаши да стреля по оръжейни пратки за Украйна, заявявайки, че конвоите с чужди оръжия могат да се считат за "законни цели". Предупреждението, отправено от руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, повишава риска от пряка конфронтация между Москва и страна от НАТО.

Предупреждението дойде, когато САЩ упълномощиха да насочат 200 милиона долара в „незабавна“ помощ и услуги за отбрана, включително военно образование и обучение, за Украйна. Американски служител каза, че помощта ще включва „противобронирани, противовъздушни системи и малки оръжия в подкрепа на защитниците на фронтовата линия на Украйна, изправени пред непредизвиканата атака на Русия.

Байдън разреши САЩ да доставят на Украйна още оръжия и помощ за 200 млн. долара

Ремонтите на електрическата система на АЕЦ "Чернобил", повредена по време на руска атака на 9 март, продължават, тъй като централата сега зависи от външни дизелови генератори, за да поддържа реакторите си работещи, съобщи Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). Руските служители също пристигнаха в най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, като поискаха да поемат контрола над съоръжението, според изявление на Енергоатом, украинската държавна ядрено-енергийна компания.

Шефът на „Булатом”: Няма основание за притеснение за Чернобилската и Запорожката централи

Градовете Харков, Мариупол, Николаев, Днепър, Чернигов и Суми са под постоянна руска атака и руските сили разширяват настъплението си в Украйна на запад. В обсадения град Мариупол сателитните снимки показват щети и пожари в жилищни сгради и бензиностанции. Координатор за спешни случаи на „Лекари без граници“ каза пред CNN, че градът е във „фаза на бедствие“.

Украинският президент Владимир Зеленски заяви, че няколко малки града просто вече не съществуват.

Седем цивилни, включително жени и дете, бяха убити от руски войници при опит да избягат от село Перемога в Киевска област, според украинското министерство на отбраната. 

Зеленски заяви, че страната му е по-обединена от всякога, тъй като е изправена пред руското насилие, но вижда „липса на смелост от членовете на НАТО да се съберат за Украйна. Това е огромен проблем. Философски проблем на алианса“. Той каза, че Украйна е загубила приблизително 1300 войници към събота и че цялата страна е „фронтова линия“.





 
БТА, БГНЕС, BBC, CNN