/ БГНЕС
Президентът на Украйна Володимир Зеленски отчете днес "фундаментално различен подход" на Русия в последните разговори между двете страни, предаде Франс прес.
Москва "вече не поставя просто ултиматуми", подчерта Зеленски в Киев на пресконференция, излъчвана в Телеграм. Попитан за изявлението на руския му колега Владимир Путин от вчера, че вижда напредък в преговорите, украинският президент изрази задоволство, че е получил сигнал от Русия.

Ужасът в Украйна не стихва, ден пореден – нови сблъсъци и тежки бомбардировки (ОБЗОР)

В последните разговори "започнахме да говорим" и Москва "вече не поставя просто ултиматуми", което представлява "фундаментално различен подход", обобщи Зеленски. Той увери, че през последните две години Украйна се е обърнала към Русия "повече от десетина пъти, без нито веднъж да чуе, че е възможен диалог".

В четвъртък в Турция се състоя първата среща на министрите на външните работи на двете страни от началото на войната на 24 февруари, отбелязва АФП. Разговорите между руския и украинския външен министър, Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, не дадоха резултат.

Преди това се състояха три кръга преговори между делегации на двете страни - първият бе на украинско-беларуската граница, а следващите два - на беларуско-полската. Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че дискусиите продължават чрез видеоконферентна връзка. Той не даде подробности.

Володимир Зеленски призова във видео: Войната трябва да спре

Украйна е готова на преговори за спиране на войната, но няма да се предаде, каза днес Кулеба, цитиран от Ройтерс.

"Ще продължим да се бием. Готови сме да преговаряме, но няма да приемем никакви ултиматуми и няма да се предадем", обобщи украинският външен министър.

Говорейки чрез видеоконферентна връзка на събитие, организирано от американска неправителствена организация във Вашингтон, Кулеба подчерта, че ще бъде спасен животът на цивилни, ако Украйна разполага с повече бойни самолети, за да може да унищожава военни колони. Югоизточният пристанищен град Мариупол е обсаден от руските сили, но все още е под наш контрол, добави той.
БТА